Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Τη λυπη του, αλλα οχι τη στηριξη του στον ηγoυμενο Eφραιμ, εκφραζει το οικουμενικο πατριαρχειο!

Τη λύπη της για την εξέλιξη της υπόθεσης Βατοπαιδίου, εξέφρασε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ανακοινωθέν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σέβεται την Δικαιοσύνη αποφεύγοντας την οποιαδήποτε ανάμειξη στην υποθεση, διότι δεν γνωρίζει, όπως τονίζει, το περιεχόμενο της... δικογραφίας.
Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχολιάζοντας το ανακοινωθέν έκανε λόγο για έμμεση αλλά διακριτική στήριξη του ηγουμένου Εφραίμ από τον Οικουμενικό Θρόνο.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Συνήλθε, σήμερον, 10 Ιανουαρίου 2012, υπό την προεδρείαν της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τακτικήν συνεδρίαν αυτής, κατά την οποίαν, μεταξύ άλλων, συνεζήτησε και το ανακύψαν θέμα της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Επί του θέματος τούτου ανακοινούνται τα εξής:
1. Η Α.Θ.Παναγιότης και η περί Αυτήν Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζουν την λύπην αυτών δια την ουτωσί διαμορφωθείσαν κατάστασιν ως προς την εν λόγω υπόθεσιν.
2. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, κατά παγίαν τακτικήν αυτού, σεβόμενον την ανεξαρτησίαν της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε πάσαν ανάμειξιν εις εκκρεμούσας δικαστικάς υποθέσεις, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας.
3. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας επί του ως άνω θέματος, υπενθυμίζει ότι το Άγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μέν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 10η Ιανουαρίου 2012
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
romfea.grΔεν υπάρχουν σχόλια: