Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο Αντώνης, ο Ντέμης, και τα νύχια της Μαφίας


Απευθείας επαφή με τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ο τηλεπαρουσιαστής-επιχειρηματίας, Αντώνης Κανάκης, καθώς και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης.

Νέο υλικό από τη σχηματισθείσα δικογραφία αποδεικνύει ότι η περιβόητη Camorra του Βορρά είχε απλώσει τα «δίχτυα» της παντού. Σε πολιτικά πρόσωπα, αθλητές και ανθρώπους των media. Από τους διαλόγους που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, άπαντες οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να γνωρίζουν το ποιόν των συνομιλητών τους. Ξέρουν πολύ καλά με ποιους συναναστρέφονται και από ποιους ζητούν «χάρες» και… διευκολύνσεις. Ο ρόλος που μπορεί να τους αποδοθεί δεν είναι εκείνος του «θύματος» αλλά ....
του «πελάτη».

Ο Κανάκης και ο «μπράβος» 

Από τη σχηματισθείσα δικογραφία προκύπτει ότι ο παρουσιαστής του «Αρβύλα» και εκ των ιδιοκτητών του νυχτερινού μαγαζιού «Angels» στην Χαλκιδική είχε απευθείας παρτίδες με τον Κωνσταντίνο Μελέτη ο οποίος μαζί με τα δυο αδέρφια του «διηύθυνε» την τέταρτη υποομάδα της εγκληματικής οργάνωσης. Ο ακριβής ρόλος του Μελέτη –κατά την αστυνομία- ήταν να παρέχει προστασία σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Για την επιχείρηση του Αντώνη Κανάκη είχε «διαθέσει» ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του, τον Θωμά Ψωμά ο οποίος είχε τα υποκοριστικά «Μάκης» και «Σαμψών».

Οι συνομιλίες των δυο ανδρών είναι συχνές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, εκείνη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή ένα βίαιο περιστατικό που σημειώθηκε στο «Angels». Πρωταγωνιστής ο «μπράβος» του Μελέτη και θύμα μερικοί θαμώνες. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Αντώνης Κανάκης ζητεί από τον κατηγορούμενο οι άνδρες του να είναι πιο «ψύχραιμοι» καθώς όπως λέει τα θύματα πήγαν και κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Μάλιστα εμφανίζεται ιδιαίτερα θορυβημένος μήπως πάρει έκταση το θέμα.

Μελέτης: «… Ο Μάκης, το παιδί, δουλεύει για τα δικά σου συμφέροντα, για σένα, για το όνομά σου, για να είναι το όνομά σου καθαρό. Αυτά τα αρχ… κατ’ αρχήν είχαν άσχημο στόμα, έβριζαν εσένα, έβριζαν το μαγαζί, δηλαδή μίλαγαν πολύ άσχημα… Ο Μάκης ένας λόγος που τρελάθηκε πολύ, μόλις αυτοί άρχισαν να μιλάνε για σένα και μιλάγανε πολύ άσχημα, εκεί θόλωσε ο άλλος και μετά άρχισε να τους κοπανάει…».

Κανάκης: «Ε ναι, αυτοί πήγαν και έκαναν μήνυση κατά της ιδιοκτησίας του «Angels» κατά εμού δηλαδή…Κώστα δεν έχω αμφιβολία ότι μίλαγαν άσχημα τα μ… αυτά, και καταλαβαίνω τι μ…. είναι, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το μαγαζί ακριβώς επειδή το έχω εγώ δεν είναι απλά τα πράγματα… Δηλαδή, εντάξει εδώ πρέπει να σηκώνουμε χέρι μόνο όταν μας ρίχνουν μια μπουνιά, πρώτα θα φάμε μπουνιά και μετά θα δώσουμε μπουνιά…Το ξέρω, δεν έχω πρόβλημα ρε παιδί μου, εντάξει θα το χειριστώ, απλά μην πάρει καμιά μέρα δημοσιότητα κανά τέτοιο θέμα, αυτό φοβάμαι, δε με νοιάζει… Ναι, ναι εντάξει μαλακίες λένε αυτοί τώρα, απλά είναι κανένας που έχει εμπάθεια τώρα ή προσπαθούν, προκαλούν επίτηδες προκειμένου να χάσει ο άλλος τη ψυχραιμία του, να δώσει καμία μπάτσα και μετά να έχουν να καταγγέλλουν ότι δέρνουνε στο μαγαζί του Κανάκη…».

«Μάνα, λεφτά για τον Ντέμη»

Ένας από τους καλούς «πελάτες» της οργάνωσης είναι και ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδής, ο οποίος έχει παρτίδες με τον άλλο αδελφό Μελέτη, τον Αλέξανδρο. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο «κοντός» -όπως τον αποκαλεί το κύκλωμα- πήρε «δάνειο» ύψους 350.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2010. Η μηνιαία του δόση ήταν 51.800 ευρώ (επιτόκιο 10%) αλλά επειδή εμφανίστηκε συνεπής το επιτόκιο έπεσε σε 6.5%. Συνολικά για 350.000 ευρώ που πήρε επέστρεψε στον Αλέξανδρο Μελέτη 620.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή οποίος ήταν έτοιμος να πάρει και νέο, μεγαλύτερο, δάνειο.

Χαρακτηριστικό του πόσο «καλός πελάτης» θεωρούνταν ο Ντέμης Νικολαϊδης είναι ένας διάλογος που διεμήφθη μεταξύ του κατηγορούμενου και της μητέρας του.

Μελέτης: «Επειδή με πήρε ο κοντός τηλέφωνο και μου λέει έλα να σε δώσω τα υπόλοιπα που έχουμε για να κάνουμε από τον Σεπτέμβριο νέα αρχή μου λέει…Μάζεψε ότι έχεις…».

Μητέρα: «30-40 πόσα είναι να στα δώσω όλα μαζί τουλάχιστον…».

Μελέτης: «Ναι; Άντε να πάρω κανά…Να βγάλω τα σπασμένα τουλάχιστον από εδώ…».

Σε προγενέστερο διάλογο μεταξύ του Ντέμη Νικολαϊδη και του κατηγορούμενου, ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ του ζητεί να του δώσει λίγο καιρό «παράταση» προκειμένου να πληρώσει δυο δόσεις μαζεμένες. Επικαλείται μάλιστα τα κέρδη που θα έχει από ορισμένες συναυλίες της Βανδή. Ο χρόνος είναι είναι καλοκαίρι του 2011.

Νικολαϊδης: «…Μπορώ να σε πληρώσω και διπλή δόση και μετά τις 20, που αν δεν έχεις πρόβλημα θα προτιμούσα, αν πρέπει να γίνει αυτό που λέμε, Παρασκευή κατεβαίνεις και πάλι πληρώνεσαι… Πες μέχρι 22 θα σε πληρώσω και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή θα έχει τελειώσει η συναυλία και θα μπορώ εγώ να βγάλω παραπάνω πράγμα».

Μελέτης: «Εντάξει, κανένα πρόβλημα».

Εντύπωση όμως προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση του Ντέμη Νικολαϊδη να ανανεώσει τη συνεργασία με το κύκλωμα για ένα ακόμα χρόνο και συγκεκριμένα το 2012.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Πες ότι τελειώνουμε, τελειώνει η συναυλία και τελειώνουμε μαζί… Υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε για το 2012 το ίδιο σε βάση ετήσια…». Ο δε Μελέτης του εξηγεί, ενθουσιασμένος, ότι το μηνιαίο επιτόκιο ανήλθε σε 6,5% και ότι αν ξανασυνεργαστούν μπορεί να το φτάσει και στο 5%.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος επικοινωνεί με άλλο μέλος του κυκλώματος όπου του επισημαίνει ότι ο Νικολαϊδης θέλει και νέο δάνειο για να πληρώνει τα συγκροτήματα στις συναυλίες που διοργανώνει. Μάλιστα του ζητάει να μάθει τι ακίνητη περιουσία έχει προκειμένου να του την υποθηκεύσουν «…Ας βάλει της γυναίκας του για να είμαστε καλυμμένοι», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ξέρεις πόσο τον κόβω να θέλει τώρα; Καμιά 500.000-600.000 ευρώ αυτός θα θέλει τώρα τον κόβω…». 
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: