Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Περιμένουν να μιλήσει το κινητό


Έναν προς έναν τους αριθμούς με τους οποίους επικοινώνησε με το κινητό του τηλέφωνο ο εισοδηματίας που αυτοκτόνησε το πρωί της Τετάρτης και ήταν κουμπάρος του βασικού κατηγορούμενου του τοκογλυφικού κυκλώματος Μάρκου Καραμπέρη ελέγχουν οι διωκτικές αρχές.
Το τηλέφωνο έχει κατασχεθεί από την αστυνομία και ήδη αναζητούνται πρόσωπα να ....
καταθέσουν, προκειμένου να φωτίσουν τα αίτια που οδήγησαν τον αυτόχειρα να βάλει τέλος στη ζωή του.
Μέχρι χθες οι αστυνομικοί του τμήματος Τούμπας, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση, δεν είχαν βρει στοιχεία που να συνδέουν την αυτοκτονία με την αποκάλυψη του κυκλώματος τοκογλύφων-εκβιαστών. Μοναδικά κοινά σημεία παραμένουν η συγγενική σχέση με το βασικό κατηγορούμενο και το πράσινο ντοσιέ με χειρόγραφες συναλλαγές που αφορούν τον αυτόχειρα και κατασχέθηκε από το γραφείο της γραμματέα του Μάρκου Καραμπέρη. Το συγκεκριμένο πειστήριο βρίσκεται στα αρχεία του δικαστικού μεγάρου και μέχρι χθες δεν είχε ανοιχθεί από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, ενώ από την αστυνομία στο στάδιο της προανάκρισης δεν χαρακτηρίστηκε «ενοχοποιητικό στοιχείο» και γι’ αυτό απλώς προστέθηκε στα πειστήρια.
Άλλωστε το όνομα του 58χρονου δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν κατάλογο της ογκώδους δικογραφίας, ενώ δεν έχουν βρεθεί και συνομιλίες του με τους εμπλεκόμενους, που να έχουν καταγραφεί. Άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά επιβεβαίωναν πως τον τελευταίο χρόνο δεν είχε επαφές με τον Μάρκο Καραμπέρη, με τον οποίο ήταν κουμπάροι, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι. Ωστόσο κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τη δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος έλεγαν ότι ο αυτόχειρας παλαιότερα είχε οικονομικές συναλλαγές με τον κουμπάρο του, αγνοώντας όμως το ακριβές αντικείμενό τους. Από ορισμένους διέρρεε πως ενδεχομένως να φοβήθηκε κλήση του από τον ανακριτή, γνωρίζοντας ότι ορισμένες συναλλαγές του ήταν ύποπτες, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται από τις διωκτικές αρχές που διενεργούν την έρευνα.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η 50χρονη σύντροφός του και η 20χρονη κόρη του κατέθεσαν στην αστυνομία ότι το τελευταίο διάστημα δεν είχαν παρατηρήσει οτιδήποτε διαφορετικό στη συμπεριφορά του μετά τις εξελίξεις με την αποκάλυψη του κυκλώματος. Ωστόσο στενός φίλος του, που μίλησε με δημοσιογράφους, έλεγε πως έμαθε ότι μετά τη σύλληψη Καραμπέρη ο αυτόχειρας είχε γίνει άλλος άνθρωπος, φτάνοντας σε σημείο να μην τρώει από την ανησυχία του, όπως του μετέφερε η οικογένειά του.
Η απόφαση του 58χρονου Α.Α. να βάλει τέλος στη ζωή του, πηδώντας από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του σπιτιού του, έχει σοκάρει τους γείτονές του στην περιοχή της οδού Περδίκα, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθούσε να ζει με την οικογένειά του. Οι φίλοι του θεωρούν δεδομένο ότι ο Α.Α. δεν είχε εμπλοκή στο κύκλωμα, καθώς γνώριζαν πως δεν είχε ανάγκη από χρήματα, έχοντας κληρονομήσει μία πολύ μεγάλη περιουσία από τον πατέρα και άλλη συγγενή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και οι καταθέσεις του στις τράπεζες ήταν υψηλές.

«Θάνατος λόγω πτώσης» σύμφωνα με τον ιατροδικαστή
Στη δικογραφία που σχηματίζεται για την αυτοκτονία και η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, για να συσχετιστεί με τη δικογραφία του κυκλώματος, όπως έλεγαν αστυνομικοί, θα περιληφθεί και η ιατροδικαστική εξέταση, που δεν έδειξε οτιδήποτε ύποπτο για το θάνατό του. Ο ιατροδικαστής αναφέρει πως ο θάνατός του προκλήθηκε λόγω της πτώσης, χωρίς να υπάρχουν άλλα ευρήματα που να οδηγούν σε άλλες εκτιμήσεις, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Επίκουρος ανακριτής για την υπόθεση
Οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη εβδομάδα θα ορίσουν και δεύτερο ανακριτή, που θα χειριστεί από κοινού με τον τρίτο τακτικό Γιάννη Κοσμάτο την ανακριτική έρευνα των τεσσάρων τοκογλυφικών κυκλωμάτων. Στα δικαστήρια συζητήθηκε το ενδεχόμενο να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής, αλλά προκρίθηκε η πρόταση να οριστεί επίκουρος, επειδή η δικογραφία είναι ογκώδης και περιλαμβάνει πολλές ενέργειες, τις οποίες είναι αδύνατο να χειριστεί μόνος του ο κ. Κοσμάτος, που ήδη έχει σε εκκρεμότητα και άλλες δικογραφίες, όπως τη δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου.
Πάντως και χθες συνεχίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τη μείωση των ποσών χρηματικών εγγυήσεων, όπως και κατάθεσης προσφυγών σε βάρος των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης. Χθες μάλιστα ζητήθηκε από τους συνηγόρους δύο κατηγορουμένων να λάβουν αντίγραφα των δεκάδων cd’s που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και περιέχουν τις 3.500 συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.
Ακόμη χθες εμφανίστηκαν στον ανακριτή μάρτυρες κατηγορίας της υπόθεσης, που στη δικογραφία αναφέρονται ως θύματα του τοκογλυφικού κυκλώματος, ζητώντας αντίγραφα της δικογραφίας, για να λάβουν γνώση. Ο ανακριτής αναμένεται να στείλει κλήσεις για κατάθεση μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων, καθώς θα προηγηθούν αιτήματα προς διάφορες υπηρεσίες.
Στο μεταξύ κλήσεις από τον ανακριτή φαίνεται πως περιμένουν και άλλα πρόσωπα, παρότι τα στοιχεία τους δεν αναφέρονται στη δικογραφία. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο των μαρτύρων θα προστεθούν και άλλοι, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται από καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: