Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πρόκληση:Επιβεβαίωση Γερμανών για τον ”εντεταλμένο προϋπολογισμού”

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με τον "εντεταλμένο προϋπολογισμού" που επιθυμεί να ορίσει για την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
 
Kύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι εντός του Eurogroup γίνονται συζητήσεις να οριστεί από την ΕΕ ένας «εντεταλμένος προϋπολογισμού» για την Ελλάδα, η οποία θα εκχωρήσει με τον τρόπο αυτό στην πράξη τον....
έλεγχο των δημοσιονομικών της.
 
Σε δηλώσεις τους στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle οι κύκλοι επισήμαναν ότι προχώρησαν στην πρόταση αυτή μετά την πρόσφατη προφορική ενημέρωση της τρόικας στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την ανεπαρκή, όπως υποστήριξε η τρόικα, πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
 
Πρόσθεσαν, επίσης, ότι προχώρησαν στην πρόταση λόγω και της αίσθησης που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν παράπονα έναντι της Αθήνας. Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο είναι γερμανικό.
 
Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι «πρόκειται για ένα από τα σχέδια που συζητούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.
 
Το έγγραφο των Γερμανών που διέρρευσε στον Τύπο -Financial Times, Reuters-  αναφέρει ότι ο επίτροπος θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα μπορεί να βάζει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις αν αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.
 
Επίσης τίθεται ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του χρέους έναντι άλλων εσωτερικών αναγκών.
 
«Στην Ελλάδα η ευθύνη», λέει η Κομισιόν:
 
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα σχέδια τοποθέτησης «εντεταλμένου» στην Ελλάδα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
 
Π. Καψής: Ελληνική ευθύνη ο προϋπολογισμός:
 
Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT.
 
Στην δήλωση του, ο κ Καψής αναφέρει ότι «αυτό τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών».
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: