Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Προίκα 450 εκατ. ευρώ στους δήμους

Οικονομική ανάσα ευελπιστούν να πάρουν οι δήμοι, εφόσον υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο διήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το οποίο διεξήχθη Παρασκευή και Σάββατο στην Κομοτηνή.
Η -σε κάθε περίπτωση συγκρατημένη- αισιοδοξία των δημάρχων εδράζεται αφενός στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα τους αποδώσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ, τα οποία εκ παραδρομής δεν περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό, αφετέρου ...στη διευκόλυνση της δανειοδότησής τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από τα πρώτα αιτήματα των δημάρχων ήταν η απόδοση στους δήμους 450 εκατ. ευρώ, τα οποία από λάθος υπολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους δεν συμπεριελήφθησαν στον τακτικό προϋπολογισμό. Η πολιτεία διά του υπουργού Τάσου Γιαννίτση αναγνώρισε το λάθος (είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο) και υποσχέθηκε την απόδοση αυτού του ποσού. Οι δήμαρχοι ωστόσο ζήτησαν αυτό να διασφαλιστεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης. «Η συμφωνία για την απόδοση των 450 εκατ. ευρώ παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις θεωρούμε ότι αντικειμενικά διασφαλίζει τη λειτουργία των δήμων στις τρέχουσες συνθήκες. Η μη τήρησή της είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση τους περισσότερους δήμους», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
Στο τέλος του συνεδρίου οι αιρετοί εξουσιοδότησαν τη διοίκηση της ΚΕΔΕ να απαιτήσει την κατοχύρωση των 450 εκατ. με νομοθετική ρύθμιση, ενώ θα ζητήσει να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τους πόρους της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για το 2012, όπως και τη μηνιαία τακτική καταβολή τους.

Θα δοθούν δάνεια

Σημαντική οικονομική ανάσα προσδοκούν οι δήμοι και από τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του ελεγκτικού συνεδρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που φαίνεται να αίρουν τα εμπόδια για τη δανειοδότησή τους. Το πρόβλημα προέκυψε, επειδή το ελεγκτικό συνέδριο απέρριπτε τις αιτήσεις δήμων για τη δανειοδότησή τους από το ΤΠκΔ. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, αυτό γινόταν, επειδή το ΤΠκΔ έθετε ως όρο ότι, εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης, τότε είναι απαιτητό στο σύνολό του το οφειλόμενο ποσό του δανείου. «Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να περάσει ο όρος ότι η καθυστέρηση μιας δόσης καθιστά το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολό του. Δεν θα μπορούσα να αποδεχτώ τέτοιο όρο», σημείωσε ο κ. Καραβοκύρης. Τελικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υποχώρησε και αποδέχτηκε, όπως εξήγησε ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, να βελτιωθούν οι όροι και πλέον τα δάνεια προς τους δήμους θα χορηγούνται με δυνατότητα καθυστέρησης ως και δύο ετησίων δόσεων και παράταση εξόφλησης δύο μηνών. Επίσης οι δήμοι στο εξής θα λαμβάνουν δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο κατά μία μονάδα από το επιτόκιο του ΤΠκΔ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το ΤΠκΔ αναμένεται να αποστείλει στο ελεγκτικό συνέδριο 38 φακέλους δήμων (που «κόλλησαν» λόγω του παλαιού καταχρηστικού όρου), οι οποίοι θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου με βάση πλέον το νέο πλαίσιο συμφωνίας.

Κόντρα με το ελεγκτικό

Στο συνέδριο αναδείχθηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και του ελεγκτικού συνεδρίου. Τα έθεσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στην εναρκτήρια ομιλία του. «Είναι προφανές ότι εμείς δεν αρνούμαστε τον έλεγχο αλλά τον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται. Θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με το ελεγκτικό συνέδριο, αλλά δεν θα συνηγορήσουμε στην υποβάθμιση του θεσμού, τον οποίο εκπροσωπούμε. Λέμε ‘ναι’ στη διαφάνεια και τον έλεγχο, λέμε ‘όχι’ στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στις καθυστερήσεις που παράγουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα».
Απαντώντας αργότερα ο πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου υποστήριξε ότι πρέπει να υιοθετηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο ο έλεγχος νομιμότητας συνδυάζεται με την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα μιας δαπάνης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, ο κ. Καραβοκύρης προσφέρθηκε, ώστε το ελεγκτικό συνέδριο και η ΚΕΔΕ να εκδώσουν και να αποστείλουν σε όλους τους δήμους οδηγό για το πώς γίνονται οι συμβάσεις και για θέματα θεώρησης ενταλμάτων.
Οι σύνεδροι υιοθέτησαν ομοφώνως τις προτάσεις του μέλους του δ.σ. της ΚΕΔΕ, δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, αναφορικά με τις 4.500 δομές κοινωνικής πολιτικής που έχουν υλοποιήσει οι δήμοι αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και από τις οποίες εξυπηρετούνται καθημερινά 1.500.000 πολίτες.
 
Τι αποφάσισαν οι δήμαρχοι
Με το ψήφισμα το οποίο υιοθέτησαν οι αιρετοί στο συνέδριο, πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά μεταξύ άλλων:
- Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκατ. ευρώ.
- Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011-2012 και ΣΑΤΑ 2012.
- Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκατ. ευρώ, πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.
- Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.
- Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους.
- Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους.
- Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων.
- Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων.
- Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: