Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξεμπλοκάρουν τα δάνεια των Δήμων

Συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους δήμους έφερε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννης Καραβοκύρης, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η συμφωνία...
στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο του Παρακαταθηκών Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προβλέπει τα εξής:
Ο (καταχρηστικός σύμφωνα με αποφάσεις και των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας) όρος στα ψιλά των δανειακών συμβάσεων των τραπεζών (και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ότι η καθυστέρηση ακόμη και σε μία ετήσια δόση καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό  το συνολικό ποσό του δανείου (!!!!), μεταβάλλεται ειδικά για το ΤΠκΔ ως εξής: Οι δόσεις γίνονται δύο, ενώ δίνεται και παράταση έξι μηνών.
«Αυτό μπορεί να το ανεχθεί η έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση (αποτελεί, όπως είπε, ένα  "modus vivedi") και να πάψουν να υπάρχουν λεόντειες συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και δήμων.

Έλεγχος σκοπιμότητας: Πατάσσω τα φαινόμενα αλαζονείας
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μίλησε ξανά και για το θέμα του ελέγχου σκοπιμότητας που, όπως κατήγγειλαν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και πολλοί δήμαρχοι: «Φαινόμενα αλαζονείας τα πατάσσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Προσπαθούμε να περάσουμε ένα μοντέλο δικαιοσύνης με κοινωνικό πρόσωπο και δεν με ικανοποίει ο κυρωτικός ρόλος των επιτρόπων  που τους ενδιαφέρει να κάνουν μόνο καταλογισμό για να έχουν προσφορά και απόδοση. Με ενδιαφέρει περισσότερος ο παιδαγωγικός ρόλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβοκύρης.

Δηλώσεις Ασκούνη-Αντωνόπουλου στην aftodioikisi.gr
Ο πρόεδρος του ΤπκΔ Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία αυτή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι έτοιμο να αλλάξει τις σχετικές δανειακές συμβάσεις με τους δήμους, προκειμένου να ικανοποιούνται οι όροι που τίθενται: «Στόχος του Ταμείου είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί ή πρόκειται να συναφθούν με τους δήμους,  και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή η συμφωνία. Εμείς θα αλλάξουμε τους όρους προς την κατεύθυνση την οποία ανέφερε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μένει πλέον το Ανώτατο Δικαστήριο  να κρίνει στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία Ελεγκτικού Συνεδρίου και ΤπκΔ, προσθέτοντας πως ευελπιστεί πως «θα οδηγήσει σύντομα σε οριστική λύση του προβλήματος.»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο 38 φακέλους-δήμων (που «κόλλησαν» λόγω του παλαιού καταχρηστικού όρου), και οι οποίοι πλέον θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με βάση πλέον τη νέα συμφωνία.

Για το τι είπε, κλείνοντας το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης, πατήστε εδώ.
Για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, πατήστε εδώ.

Για το τι είπε, χθες, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το «μπλόκο» των δανείων από τους επίτροπους, πατήστε εδώ.
Για τα χαμηλότοκα δάνεια σε «προβληματικούς» δήμους που επιβεβαίωσε, χθες, μετά τον Πάρι Κουκουλόπουλο, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, κλικ εδώ.
Για τα τεκταινόμενα τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, πατήστε εδώ.
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/17277

Δεν υπάρχουν σχόλια: