Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

 Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε στη Βουλή κατά την ψηφοφορία έντεκα άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Η διάταξη που προβλέπει την απελευθέρωση των φαρμακείων καταψηφίστηκε, ενώ τα υπόλοιπα έντεκα άρθρα... πέρασαν οριακά, αφού στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε «ανταρσία»!

ΝΔ και ΛΑΟΣ μόνο στήριξαν Παπαδήμο
Η ΝΔ τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και υπερψήφισε όλα τα επίμαχα άρθρα πλην της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, στο οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν «παρών». Η αλλαγή στη στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατάθεσε μια φραστική αλλαγή λίγο πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων. Παρόμοια στάση τήρησε και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του ωραρίου των φαρμακείων, το οποίο καταψήφισε.

Ομαδική ανταρσία!
Εκεί που έγινε το απόλυτο... μπάχαλο ήταν στην πτέρυγα του.... ΠΑΣΟΚ! Κάθε βουλευτής ψήφιζε στην κυριολεξία ό,τι ήθελε. Αποτέλεσμα; Να αποχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για το προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έντονα προβληματισμένος από την εικόνα διάλυσης που εμφάνισε η πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαν περάσει άλλωστε παρά ελάχιστα 24ωρα από την αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή ότι «ο πρωθυπουργός θέλει την έμπρακτη στήριξη όλων στα άρθρα» ή από την παρατήρηση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι «οι βουλευτές σου απειλούν να καταψηφίσουν άρθρα».
Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ έφυγαν επιδεικτικά από την ολομέλεια της Βουλής όταν διαπίστωσαν ότι η «ανταρσία» στο ΠΑΣΟΚ ήταν εκτεταμένη. Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τασούλα, συνολικά ψήφισαν 55 βουλευτές ενώ δεν ψήφισαν περισσότεροι από 30. Δικαιολογημένοι; Το πολύ δέκα. Σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ προτίμησαν να λάμψουν διά της... απουσίας τους.
Τα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία αφορούσαν: Το άρθρο 4 που προβλέπει την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων. Το άρθρο 5 που καταργεί στις 29 Φεβρουαρίου 2012 την παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης. Το άρθρο 6 που παρέχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια. Το άρθρο 7 που συνδέεται με το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και τα άρθρα 16-19 που προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Το 24 που προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκαν είναι οι Λούκα Κατσέλη, Πάνος Μπεγλίτης, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Μπετενιώτης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή. Ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, Κώστας Τζαβάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: