Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Αγγελόπουλου

Δύο μήνες ήταν προγραμματισμένα να διαρκέσουν τα γυρίσματα της ταινίας που έμελε να είναι η τελευταία του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

 Η «Άλλη θάλασσα», όπως ήταν ο τελικός τίτλος της – αρχικά είχε δοθεί ο τίτλος «Πέρα από τη Θάλασσα» - γυριζόταν από τις αρχές της χρονιάς στη Δραπετσώνα. Επρόκειτο για την ταινία που θα ολοκλήρωνε, έπειτα από το «Λιβάδι που δακρύζει» και την «Σκόνη του Χρόνου» την  τριλογία που ο αείμνηστος δημιουργός είχε ....στο μυαλό του.
 Ιταλική και τουρκική συμπαραγωγή, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, η «Άλλη θάλασσα» πραγματευόταν την οικονομική κρίση, για την  οποία άλλωστε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε εκφράσει δημοσίως την οργή του.
 
Στα γυρίσματα της ταινίας μάλιστα, συμμετείχαν και οι τρεις κόρες του σπουδαίου δημιουργού (κάστινγκ, σκηνικά, παραγωγή), καθώς και η αγαπημένη του σύζυγος Φοίβη Αγγελοπούλου.
 Πρωταγωνιστής της «Άλλης Θάλασσας» ήταν ο σημαντικός ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο,  γνωστός από το ρόλο του στην ταινία IL Divo, ενώ έναν από τους βασικούς ρόλους κρατούσε η ηθοποιός Ειρήνη Στρατηγοπούλου, η οποία θεωρούνταν η νέα «ανακάλυψη» του Αγγελόπουλου.
 Βασικοί άξονες της πλοκής ήταν η παράνομη δραστηριότητα ενός επιχειρηματία – ο Αγγελόπουλος είχε δώσει στο συγκεκριμένο ρόλο το αμφίσημο όνομα Π - που διακινούσε μετανάστες και η παράλληλη δράση της κόρης του η οποία προσπαθούσε να ανεβάσει ένα έργο του Μπρεχτ με πρωταγωνιστές  τους εργάτες του εργοστασίου του πατέρα της.

Στην ταινία συμμετείχαν ως βοηθητικοί ηθοποιοί πραγματικοί άνεργοι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος, οι οποίοι υποδύονταν τους εαυτούς τους.
 
Στο καστ της ταινίας συμμετείχαν ακόμη ο Δημήτρης Πιατάς, ο Βασίλης Κολοβός, η Ελένη Γερασιμίδου, ενώ πρόσφατα φήμες ήθελαν τον Χρήστο Λούλη, εκ των βασικών αρχικών συντελεστών,  να έχει αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους.

 Μετά από τα γυρίσματα στον Πειραιά,  στη Δραπετσώνα και στο κέντρο της Αθήνας ο Αγγελόπουλος ήταν προγραμματισμένο,  μαζί με τους ηθοποιούς, τους συνεργάτες και το συνεργείο του να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για την ολοκλήρωση της ταινίας.

 Δυστυχώς, όμως,  ο θανάσιμος τραυματισμός του βραβευμένου με «Χρυσό Φοίνικα» για την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» σκηνοθέτη,  άφησε την «Άλλη Θάλασσα» να είναι το τελευταίο και ανολοκλήρωτο δημιούργημά του...
Διαβάστε εδώ ένα αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό και εδώ την προσωπική προσέγγιση της Τίνας Μανδηλαρά στο έργο του.

Διαβάστε ακόμη εδώ για τα ρεπορτάζ που δημοσίευσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ξαφνικό χαμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: