Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Aπό μία offshore της Χαλκιδικής, φοροδιαφυγή ύψους 29 εκατ. ευρώ.


Από το ethnos.gr
Φλέβα χρυσού» χτυπούν το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ και οι τοπικές ΔΟΥ. Ξεδιαλύνοντας τα ίχνη του οικονομικού εγκλήματος περνούν από «κόσκινο» 18.310 offshore εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Τελευταίο εύρημα, από μία offshore της Χαλκιδικής, φοροδιαφυγή ύψους 29 εκατ. ευρώ.
Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Πολυγύρου έχει στείλει 19 έγγραφα (εκθέσεις, φύλλα ελέγχου και πράξεις επιβολής προστίμων) στη ΔΟΥ Χαλκίδας, περιοχή όπου φέρεται να κατοικεί μόνιμα ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου «αλλοδαπού νομικού προσώπου», για να κληθεί να...
πληρώσει τις οφειλές. Η εταιρεία ασχολείται με αγοραπωλησίες κτημάτων και οι έλεγχοι εντόπισαν σωρεία παραβάσεων των φορολογικών νόμων που αναφέρονται σε απόκρυψη εισοδημάτων και μεγάλη φοροδιαφυγή. Ο έλεγχος μάλιστα επεκτάθηκε σε βάθος 10ετίας.
Πέντε υποθέσεις
Πρόσφατα στη Χαλκιδική ξεκίνησαν και είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε 5 ακόμα υποθέσεις φοροδιαφυγής offshore εταιρειών της περιοχής, με πρόστιμα και οφειλές που συνολικά, από μια πρώτη εκτίμηση, ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε επίσης στη Χαλκιδική έλεγχος σε 14 ακόμα περιπτώσεις υπεράκτιων εταιρειών, όπου εντοπίστηκε φοροδιαφυγή συνολικά 25 εκατ. ευρώ. «Είμαστε ακόμη στην αρχή, δεν έχουμε παρά μερικούς μόνο μήνες που ξεκινήσαμε αυτούς τους ελέγχους, και όταν από μία μόνο εταιρεία εντοπίζουμε φοροδιαφυγή 29 εκατ., μπορεί κανείς εύκολα αντιληφθεί τι ποσά μπορεί να προκύψουν από ελέγχους μερίδας μόνο αυτών των εταιρειών» τονίζει στην «Οικονομία» ο διευθυντής σχεδιασμού ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας.
Νίκος Λέκκας
Ανοίγουμε λογαριασμούς
«Πολλές από τις offshore τις εντοπίζουμε ξεκινώντας αντίστροφα, από τα ακίνητα», λέει ο διευθυντής σχεδιασμού ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας. Υστερα από καταγγελίες ερευνάται τίνος είναι το ακίνητο, από πού το αγόρασε και πόσο. Τα στοιχεία διασταυρώνονται στα υποθηκοφυλακεία, στις ΔΟΥ και στα πολεοδομικά γραφεία.
Οπως τονίζει ο κ. Λέκκας «πλέον έχουμε τη δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, να διαπιστώνουμε φοροδιαφυγή και με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Κάποιος που δεν έχει εισοδήματα και εμφανίζει υπερβολικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν μπορεί παρά να ελεγχθεί πώς την απέκτησε».
Στο Κρανίδι
Φύλλο και φτερό οι 78 από τις 200
Από τις 200 offshore με έδρα το Κρανίδι έχουν ελεγχθεί πλήρως οι 78 εταιρείες οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Από τους ελέγχους προέκυψε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ο αρμόδιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, ολοκλήρωσε ελέγχους σε 11 ακόμη υπεράκτιες, για υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε τρεις ανώνυμες εταιρείες αξίας 16 εκατ. ευρώ, ποσά που δεν έχουν δηλωθεί. Οι υπεράκτιες του Κρανιδίου αποτελούν μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των υπεράκτιων σε όλη τη χώρα.
9.500 στην Αθήνα
Από τις 18.310 offshore που έχουν καταγραφεί, στην Αθήνα δραστηριοποιούνταν 9.500, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική πάνω από 2.000 και στη Μύκονο 125. Δεκάδες offshore είχαν έδρα τους νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα από τις 18.310 offshore σε όλη τη χώρα, από τις οποίες περίπου 1.000 είναι πραγματικά «εταιρείες - φαντάσματα», καθώς δεν έχουν δηλώσει εκπρόσωπο και δεν διαθέτουν καν αριθμό φορολογικού μητρώου.
Οι Αρχές ελέγχουν επίσης χιλιάδες offshore, ειδικά εκείνες που από τις ιδιοκτησίες τους υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από διεθνείς ''τριγωνικές διαδρομές'' αγοραπωλησιών, από δύο ή περισσότερες εταιρείες, ώστε να χαθούν τα ίχνη των ιδιοκτησιών. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής σχεδιασμού ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας «πολλοί ''φορολογικοί παράδεισοι'' έχουν υπογράψει με τη χώρα μας συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με παράνομες συναλλαγές. Μάλιστα επίκειται συμφωνία και με την Ελβετία, έτσι αξιοποιούμε και αυτήν τη δυνατότητα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: