Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος του ΙΚΑ-Εμπλέκεται ζευγάρι που έχει τεχνικό γραφείο στον Πολύγυρο

Απάτη μέσω διαδικτύου σε βάρος του ΙΚΑ, με ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις απασχόλησης εργαζομένων σε εικονικά ή πραγματικά κατασκευαστικά έργα, εξιχνιάστηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οργανωμένη σπείρα, που αποτελούνταν από πέντε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα) είχαν υποβάλλει το έτος 2011 στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε Λαμία, Κέρκυρα και Νεάπολη Θεσσαλονίκης -μέσω διαδικτύου- τις δηλώσεις, προκειμένου....
αφενός να αποκομίζουν τα ένσημα ασφάλισης, αφετέρου να λαμβάνουν μέρος από τα δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα.
Οι κατηγορίες, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, βαρύνουν έναν 31χρονο συνιδιοκτήτη λογιστικού γραφείου στα Τρίκαλα, έναν 61χρονο ιδιοκτήτη τεχνικού γραφείου επίσης στα Τρίκαλα, έναν 40χρονο ιδιοκτήτη τεχνικού γραφείου στην Κέρκυρα, μία 46χρονη και τον 49χρονο σύζυγό της -αμφότεροι συνέταιροι σε τεχνικό γραφείο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Οι ψευδώς δηλωθέντες εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση και ακολούθως κατέβαλαν στους... εμπνευστές της απάτης χρηματικό ποσό που είχε προσυμφωνηθεί.
Από τις ψευδείς περιοδικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, η συνολική ζημία που υπέστη το Ταμείο (και τα αντίστοιχα κέρδη για τους δράστες) υπολογίζεται, μέχρι στιγμής, σε περίπου 200.000 ευρώ.
Η υπόθεση έγινε γνωστή ύστερα από καταγγελίες του ΙΚΑ. Όπως προέκυψε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από τις σχετικές άρσεις απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα ηλεκτρονικά ίχνη των υποβολέων των ψεύτικων δηλώσεων εντοπίσθηκαν σε περιοχές των Τρικάλων, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής.
Κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε έρευνες που διενήργησαν παρουσία εισαγγελικών λειτουργών σε πέντε επαγγελματικούς χώρους όπου εμφανίζονταν τα ίχνη, βρήκαν πλήθος από εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απεικονίζουν ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, σημειωματάρια, σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξώδικες ειδοποιήσεις και αιτήσεις παραίτησης από οικοδομικά έργα. Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: