Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απειλει με αποχώρηση απο την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης

Με αποχώρηση από την κυβέρνηση απειλεί ο ΛΑΟΣΕκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ συγκαλεί για αύριο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την αντιπαράθεση που οδηγήθηκε στα άκρα απόψε στη Βουλή, για άρθρο του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαΐωάννου αρνήθηκε να τροποποιήσει τη διάταξη που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί ακόμη και....
για κακουργήματα, μόλις εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση στη Βουλή, καταγγέλοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ότι δεν έχει την πρόθεση να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη ή να την αποσύρει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ανέφερε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει το θέμα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το άρθρο αυτό θα αποσυρθεί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο ίδιος το είχε θέσει σε συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη - για λογαριασμό της ΝΔ και του ΛΑΟΣ - και δεν είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις.
"Το θέμα τέθηκε πράγματι χθές, χωρίς να το καταλάβω το γιατί, εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα ενδοσυνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα" παρατήρησε ο κ. Παπαϊωάννου. Μετά την αποχώρηση των δύο κομμάτων, δήλωσε πως "ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Το ξεκίνησε χθες το βράδυ και θέλησε να το ολοκληρώσει σήμερα. Αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό..."
Ο κ.Παπαϊωάννου είχε αρχικώς εμφανιστεί να δέχεται να εξαιρέσει "διακεκριμένες περιπτώσεις" κατάδικων σε ποινές από 5 εώς 10 έτη φυλάκισης από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.
Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Νίκος Δένδιας και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, αξίωναν την κατ' αρχήν δήλωσή του, πως η πρόωρη αποφυλάκιση θα αφορά μονάχα καταδίκους με ποινές έως πέντε έτη.
"Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί ρύθμιση που να υπερβαίνει τα 5 έτη - και αυτό τέθηκε με απόλυτο τρόπο και από τον Αντώνη Σαμαρά" ανέφερε ο κ. Δένδιας. "Για μας είναι κομβικό θέμα δημόσιας ασφάλειας. Αν αρνηθείτε, η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι δική σας και όχι της κυβέρνησης" σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
"Στις φυλακές σήμερα, βρίσκονται 12.703 κρατούμενοι, την στιγμή που οι προδιαγραφές τους είναι για 9.300. Η αρχική μας πρόταση, είχε στόχο να βγουν απ' τις φυλακές 1.500. Με τον διάλογο που έγινε στην Επιτροπή και τις εξαιρέσεις που προβλέψαμε, η πρόωρη αποφυλάκιση θα αφορά 1.100 άτομα. Με την πρόταση της ΝΔ να μην περιληφθούν οι άνω των 5 ετών, βγαίνουν 700. Πριν τέσσερις μήνες οι φυλακισμένοι ήσαν 12.000 - μπαίνουν 700 άτομα ανά τετράμηνο. Υπάρχουν φυλακές που οι διευθυντές δεν δέχονται άλλους" αντέτεινε ο κ. Παπαϊωάννου.
"Κατανοούμε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά είναι και θέματα αρχών, να μην υπερβαίνουμε τα όρια, τις αξίες μας. Το 80% απ' τους αποφυλακιζόμενους, σύμφωνα με την στατιστική, θα προβούν σε παρόμοιες πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους" απάντησε ο κ.Χρυσανθακόπουλος.
Εκτακτη σύσκεψη ζήτησε ο Γ.Καρατζαφέρης
Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τα στελέχη του κόμματος που είναι υπουργοί στην κυβέρνηση. Η σύσκεψη προγραμματίστηκε για αύριο στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του κόμματος.
Στενός συνεργάτης του κ. Καρατζαφέρη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρόεδρος του κόμματος «είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τις μεθοδεύσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και ειδικά με τον κ. Παπαϊωάννου και την εμμονή του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που διχάζει τη Βουλή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα, ενόψει μιας σκληρής διαπραγμάτευσης για τη χώρα».
Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε μια πιθανή αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: