Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κι άλλος δήμαρχος τέθηκε σε αργία..

Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας έπειτα από απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου.
Η απόφαση ελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου και επιδόθηκε πριν από περίπου ένα δεκαήμερο. Ο κ. Μπαλάσκας, ο οποίος ανέμενε αυτή τη δυσάρεστη για εκείνον εξέλιξη, είχε φροντίσει ήδη να αναδειχθεί αναπληρωτής του....
πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, στα πρότυπα της αντικατάστασης του Παναγιώτη από τον Διονύση Ψωμιάδη, με τους οποίους άλλωστε διατηρεί ιδιαιτέρως φιλικές σχέσεις.
Χρέη δημάρχου Κιλκίς ασκεί εδώ και μερικές ημέρες ο Περικλής Κολότσιος, συνταξιούχος γιατρός και εκ των πιστότερων συνεργατών του κ. Μπαλάσκα. Ο κ. Κολότσιος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, προερχόμενος από την Πολιτική Άνοιξη, στην οποία είχε προσχωρήσει ακολουθώντας τον Γιώργο Συμπιλίδη. Βάσει του «Καλλικράτη» τον πρώτο λόγο στην αναπλήρωση του εν αργία δημάρχου έχουν αντιδήμαρχοι. Προκειμένου να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, ο κ. Μπαλάσκας εξασφάλισε σύμφωνα με πληροφορίες έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους αντιδημάρχους ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τη θέση του αναπληρωτή. Κατόπιν αυτών ήρθε η σειρά του κ. Κολότσιου, ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον εν αργία δήμαρχο εδώ και πολλά χρόνια. Είχε διατελέσει μάλιστα πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Κιλκίς επί νομαρχιακής θητείας Μπαλάσκα.
Πάντως ο εν αργία δήμαρχος εξακολουθεί ουσιαστικά να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, με τον κ. Κολότσιο απλώς να παρίσταται. Εθεάθη μάλιστα να μετακινείται ακόμη και με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο.


Η απάτη με τα πάσο

Ο κ. Μπαλάσκας ετέθη σε αργία έπειτα από αμετάκλητο βούλευμα του συμβουλίου εφετών για υπόθεση που αφορά μαϊμού αναπηρικά πάσο τα οποία είχε εκδώσει η πρώην νομαρχία Κιλκίς. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την έκδοση εικονικών δελτίων μετακίνησης ΑμΕΑ με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο νομό Κιλκίς κατά τη διετία 2007-2008, από την οποία το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία η διοίκηση της νομαρχίας παρά την αρνητική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών εξέδιδε πάσο για ΑμΕΑ, τα οποία, όπως απεδείχθη από τον έλεγχο που ακολούθησε, δεν αντιστοιχούσαν σε δικαιούχους. Έτσι το ΚΤΕΛ Κιλκίς, στο οποίο στέλεχος ήταν και ο αδελφός του κ. Μπαλάσκα, εισέπραττε παράνομα κρατικές επιδοτήσεις.

Και «45άρια»

Ο κ. Μπαλάσκας εμπλέκεται και στην υπόθεση με τα εκατοντάδες αμαρτωλά «45άρια», τα οποία έγιναν επί θητείας του στη νομαρχία. Πρόκειται για τη γνωστή φάμπρικα με την κατάτμηση έργων και την ανάθεσή τους σε «ημετέρους». Παράλληλα σύμφωνα με καταγγελίες πρώην νομαρχιακών συμβούλων πολλά από τα «45άρια» που πληρώθηκαν δεν εκτελέστηκαν καν. Επίσης περίπου 80 έργα από τα «45άρια», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία φαίνεται ότι εκτελέστηκαν το 2010, δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν σε αυτά ακυρώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18, στην οποία τα παρέπεμψε για έλεγχο νομιμότητας ο κ. Σώκος. Η υπόθεση, αν και καταγγέλθηκε περίπου προ τριετίας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, λιμνάζει στο συρτάρι κάποιου οικονομικού επιθεωρητή.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: