Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ


Δεν έχω καμία διάθεση να σχολιάσω μια ανοησία, ούτε να της δώσω αξία σαν να φοβάμαι μήπως γίνει πιστευτή. Ας μείνει σε άλλους ο ρόλος του υπερπατριώτη στα λόγια, αφού στα πολύ σοβαρά ζητήματα όπου θίγονται τα συμφέροντα της Χαλκιδικής, επικρατεί γενικά σιωπή και από αυτούς που μίλησαν για την ανοησία του Μπουτάρη και από αυτούς που δεν μίλησαν.
Μπαίνω όμως στον πειρασμό να θυμίσω μερικές μόνο από τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου θίγονται τα συμφέροντα του νομού όχι μόνο με λόγια, που ενώ τις ανέφερα δημόσια πολλές φορές, έμειναν ασχολίαστες από τους πάντες.
1. Την περίοδο 2000-2006, όταν εφαρμόσθηκε από δύο διαδοχικές Νομαρχιακές Διοικήσεις το τέλος δεύτερης κατοικίας για να καλυφθεί ένα μέρος της ζημιάς που υφίστανται οι υποδομές του νομού από τους επισκέπτες, ακούγονταν από παράγοντες της Θεσσαλονίκης πολύ χειρότερες εκφράσεις σε βάρος μας: "Κουτοπόνηροι Χαλκιδικιώτες", "γίνατε άνθρωποι με τα λεφτά μας", "πριν έρθουμε εμείς ήσασταν σε ημιάγρια κατάσταση" και άλλα πολλά παρόμοια. Τότε εκτός από.... τις διοικήσεις της Νομαρχίας κανένας άλλος δεν αντέδρασε έστω από πατριωτικό "εγωϊσμό".
2. Στο ζήτημα της αρμοδιότητας δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο μέρος του νομού που όχι μόνο ταλαιπωρεί αλλά και προσβάλει τους Χαλκιδικιώτες, λίγοι είναι οι φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια επανακαθορισμού των δικαστικών γεωγραφικών ορίων, ώστε όλοι οι Χαλκιδικιώτες να υπάγονται στα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία του νομού. Αντίθετα υπάρχουν αρκετοί τοπικοί παράγοντες που σαμποτάρουν υπόγεια την προσπάθεια.
3. Στο ζήτημα της επιλογής των έργων του νομού, δεν ακούω κανέναν άλλο να καταγγέλει ότι επικρατούν γενικά οι απόψεις και τα συμφέροντα των επισκεπτών Θεσσαλονικέων. Πολύ φανερό αποτέλεσμα είναι το ότι έχει μείνει, για παράδειγμα, πολύ πίσω το οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής που δεν τους ενδιαφέρει. Ακόμη και πριν μόλις λίγες μέρες ακούσθηκε από πολλούς (και Χαλκιδικιώτες) στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ο δρόμος Μουδανιών - Ποτίδαιας είναι "υπερτοπικού χαρακτήρα" που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφασίσουν γι' αυτόν οι Χαλκιδικιώτες αλλά οι απ' έξω.
Ας μην είμαστε, λοιπόν, ακριβοί με τα πίτουρα των ανοησιών του Μπουτάρη και φθηνοί (ή τζάμπα) με το αλεύρι των σοβαρών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων με τους πολίτες του γειτονικού νομού. Άλλωστε ο άνθρωπος φαίνεται ότι είναι φευγάτος, αφού μίλησε για "χωριό" (κωλοχώρι) σαν να μην ξέρει ότι είμαστε νομός με 85 περίπου χωριά.
Αργύρης Λαφαζάνης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για το δρομο ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ-ΘΕΡΜΗΣ θα μας πεις τι ενεργειες εκανες;
Ή σε δουλευει ο Μαγκριωτης και σενα...