Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Θ. Καπλάνης: Ένας χρόνος της δημοτικής αρχής Πολυγύρου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του νέου διευρυμένου δήμου Πολυγύρου είναι κοινή η άποψη σε όλους τους πολίτες ότι αντί να πάμε μπροστά, έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω. Αν συζητήσεις με τον κόσμο, σου λέει ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ». Και αυτό το ακούς από το μικρότερο χωρίο μέχρι και την έδρα του δήμου μας.

Πραγματικά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Και οφείλεται στην αδυναμία που επέδειξε μέχρι σήμερα ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή να ανταποκριθούν έστω και κατ’ ελάχιστο στις απαιτήσεις του ρόλου τους και πολύ περισσότερο στις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Αν συγκρίνει κάποιος το τι έλεγαν τότε με το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αντιλαμβάνεται την τεράστια απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ....
μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα νέο έργο σε ολόκληρο το δήμο. Αλλά και από τα έργα που ήταν σε εξέλιξη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ελάχιστα έχουν ολοκληρωθεί. Στα περισσότερα έχουν σταματήσει οι εργασίες και έχουν απομακρυνθεί προσωπικό και μηχανήματα. Ιδιαίτερα στον παλιό δήμο Πολυγύρου υπήρχαν περισσότερα από 30 έργα είτε σχεδόν ολοκληρωμένα, είτε σε εξέλιξη, είτε δημοπρατημένα ή ενταγμένα σε προγράμματα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σήμερα δεν γίνεται καν λόγος γι’ αυτά και έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά.

Και ενώ «δεν βρέθηκαν» τα χρήματα για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, είδαμε να δίνονται μέσα σε μία χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε συγκεκριμένους προμηθευτές και εργολάβους στους οποίους ανατίθενται αποκλειστικά διάφορες εργασίες και προμήθειες του δήμου. Και μάλιστα να πληρώνονται σε μια εβδομάδα από την έκδοση του τιμολογίου για τις εργασίες που ισχυρίζονται ότι έκαναν, την ίδια ώρα που άλλοι συναλλασσόμενοι με το δήμο δεν έχουν πληρωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Γιατί άραγε γίνεται αυτό ; Νομίζω ότι η απάντηση είναι αυτονόητη.

Όσο για τις μεγάλες σπατάλες που γίνονται σε μια εποχή τέτοιας οικονομικής κρίσης, αρκεί ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε τα πολλά δεκάδες χιλιάδες ευρώ που ξοδεύτηκαν για την πλήρη ανακαίνιση του γραφείου του δημάρχου μόλις αυτός ανέλαβε τα καθήκοντα του. Δυστυχώς αυτό συνεχίζεται καθημερινά και σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα να σωρεύονται νέα χρέη για πράγματα που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του δήμου και δεν προσφέρουν τίποτα στους δημότες.

Τα χρήματα που εισπράττονται από τον κόσμο, ιδιαίτερα τώρα μετά τις υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στο νερό, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη περίσκεψη και πάντα προς όφελος του. Τόσο οι έδρες των παλιών δήμων (Ορμύλια, Γαλάτιστα, Παλαιόχωρα, Πολύγυρος), όσο και τα υπόλοιπα χωριά μας έχουν άμεση ανάγκη από παρεμβάσεις και έργα υποδομής αλλά και από βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πράγματα τα οποία δεν είδαμε ακόμη.

Αν η δημοτική αρχή αλλάξει έστω και τώρα πορεία θα μας βρει δίπλα της. Η κριτική που της ασκούμε γίνεται με αποκλειστικό στόχο να αντιληφθεί ότι πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους με τα προβλήματα του τόπου. Το θέμα είναι αν θέλει και κυρίως αν μπορεί.


Πολύγυρος 3 / 1 / 2012

ΘΩΜΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Πρώην Δήμαρχος Πολυγύρου -
Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: