Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ομάδα "θ": Μία νεοσύστατη και πολλά υποσχόμενη θεατρική ομάδα!

ομάδα θ… όπως θέατρο
ομάδα θ… όπως θέατρο
θα ‘ρθείτε?
θέλετε να κάνουμε μαζί Θέατρο?
«Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες της τέχνης μας είναι να ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους στα «θεάματα» της καθημερινής ζωής μέσα στα οποία οι ηθοποιοί είναι ταυτόχρονα και θεατές, παραστάσεις μέσα στις οποίες η σκηνή και το έδαφος συμπίπτουν. Είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Κάνοντας θέατρο, μαθαίνουμε να βλέπουμε το φανερό, αυτό που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να το παρατηρούμε. To οικείο γίνεται αόρατο: κάνοντας θέατρο ρίχνουμε φως στη σκηνή της καθημερινής ζωής. Το Θέατρο είναι η Κρυμμένη Αλήθεια.
Όταν κοιτάζουμε......
πέρα από τα φαινόμενα, βλέπουμε τους καταπιεστές και τους καταπιεσμένους, σε όλες τις κοινωνίες, τις φυλετικές ομάδες, γένη, κοινωνικές τάξεις και κάστες. βλέπουμε έναν άδικο και σκληρό κόσμο. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν άλλο κόσμο, γιατί ξέρουμε ότι αυτό είναι δυνατό. Αλλά εναπόκειται σ’ εμάς να κτίσουμε αυτόν τον άλλο κόσμο με τα χέρια μας και δρώντας στη σκηνή και στη ζωή μας.
Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα δρώμενο. Είναι τρόπος ζωής!
Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει να ζεις μέσα στην κοινωνία, σημαίνει να την αλλάζεις.»
Augusto Boal
Η ομάδα Θ δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην Ορμύλια Χαλκιδικής από μία παρέα φίλων με κοινή αγάπη για την τέχνη του θεάτρου. Έχοντας όλοι προηγούμενη θεατρική εμπειρία και παρόμοια ζητούμενα και ανησυχίες, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα μέσα από την οποία θα μπορούμε να τα εκφράσουμε.
Βασικός σκοπός μας είναι να μπορούμε να κάνουμε θέατρο στο χωριό μας, θέατρο ερασιτεχνικό, αλλά με επαγγελματισμό, αφοσίωση και συνέπεια. Θα επιδιώξουμε οι παραστάσεις που θα παρουσιάσουμε να είναι προσιτές στους συγχωριανούς μας, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα. Και για να το πετύχουμε αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, με εισαγωγικά μαθήματα που περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, σωματικές και φωνητικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και φυσικά μελέτη κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων. Μελλοντικά θα καλέσουμε και αναγνωρισμένους δασκάλους για σεμινάρια. Επίσης σαν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα οργανώσουμε εκδρομές για παρακολούθηση παραστάσεων. Έτσι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε, να βελτιωθούμε και φυσικά να ενσωματώσουμε τα καινούρια μέλη που προστέθηκαν στην πορεία.
Σήμερα μετά από σχεδόν τρείς μήνες δουλειάς, έχουμε μπει στη διαδικασία αναζήτησης έργου, το οποίο σκοπέυουμε να έχουμε έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού, για να μπορούμε έπειτα να το παρουσιάσουμε όχι μόνο στο χωριό μας, αλλά σε όλη τη Χαλκιδική και αλλού, σε συνεργασία με άλλες ομάδες και φορείς.
Δεν σκοπεύουμε να παρουσιάζουμε περισσότερα από 1-2 έργα το χρόνο για να έχουμε το περιθώριο να τα δουλεύουμε σωστά και γιατί η εμπειρία της επανάληψης μιας παράστασης είναι ουσιαστική άσκηση για τον ηθοποιό.
Βασική μας αρχή είναι ότι όλα αυτά θα γίνουν με ελάχιστα χρήματα και με φτηνό ή καθόλου εισιτήριο. Οτιδήποτε άλλο σήμερα θα ήταν το λιγότερο προκλητικό.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμύλιας που πρόθυμα μας παραχώρησαν την υπόγεια αίθουσα του Δημαρχείου για τις συναντήσεις μας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
samatas-stin-ormylia

Δεν υπάρχουν σχόλια: