Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η CAMORRA της Θεσσαλονίκης

Η «αφρόκρεμα» της Θεσσαλονίκης στο σκαμνί. Αυτός θα ήταν ο τίτλος ενός μυθιστορήματος όπου οι πρωταγωνιστές είναι όλοι γνωστά πρόσωπα, υπεράνω υποψίας τα περισσότερα, αλλά και μέλη του υποκόσμου, τα οποία απετέλεσαν τη μηχανή μιας εγκληματικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 2003 και από τότε άπλωσε τέσσερα πλοκάμια της στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο σκοπός της οργάνωσης, σύμφωνα με το ογκώδες διαβιβαστικό που συνοδεύει τη δικογραφία, λεπτομέρειες της οποίας διοχετεύθηκαν ήδη από δικηγορικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, ήταν.....
η τοκογλυφία και η εκβίαση ατόμων που βρέθηκαν στην ανάγκη να δανειστούν κεφάλαια.


(Ο Καραμπέρης Μάρκος, φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης)

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Μάιο του 2011 και συγκεκριμένα στις 23 και 25 του ιδίου μηνός, προσήλθε στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης ο Ιωακείμ Δημητρίου, προκειμένου να καταγγείλει εις βάρος του ενέργειες από ορισμένα πρόσωπα.


(Ο Γιώργος Φερέτης, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης)

Ο Ιωακείμ Δημητρίου ήταν ένα από τα θύματα της σπείρας και ανέφερε στην Ασφάλεια ορισμένα ονόματα. Μεταξύ αυτών ήταν τα α) ΜΕΛΕΤΗΣ Κων/νος του Ελευθερίου, β) ΜΕΛΕΤΗΣ Αλέξανδρος του Ελευθερίου, γ) ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Γεώργιος του Αποστόλου, δ) ΛΑΜΠΑΚΗΣ Δημήτριος του Ηλία, ε) ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ Μάρκος του Θωμά. Οι δύο πρώτοι είναι αδέλφια και άνθρωποι της νύκτας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Ο πέμπτος φέρεται να είναι και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης με τα τέσσερα πλοκάμια, ο Μάρκος Καραμπέρης ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων. Ο τέταρτος, ο Δημήτριος Λαμπάκης, φέρεται να είναι το δεξί χέρι του Μάρκου Καραμπέρη.



Αρχίζουν οι έρευνες

Η Αστυνομία κατόπιν όλων αυτών των στοιχείων ενεργοποιείται αυτεπάγγελτα και παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες των παραπάνω προσώπων. Προφανώς χρησιμοποιείται το περίφημο πλέον «βαλιτσάκι της ΕΥΠ» με τον σούπερ κοριό. Οι συνομιλίες καταγράφονται και τα πρόσωπα που συγκροτούν το παράνομο δίκτυο τοκογλυφίας και εκβίασης κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό.

Κατά την αστυνομία και το υλικό που συγκεντρώθηκε, η οργάνωση λειτουργούσε με έναν κεντρικό ηγετικό πυρήνα αλλά με τέσσερις κλάδους. Στον πρώτο κλάδο τον αποκαλούμενο και με κωδικό Α.Ε.Ο. εμπλέκονται 12 άτομα, τα οποία και κατηγορούνται για κακουργήματα.

Αυτοί είναι:

Καραμπέρης Μάρκος, του Θωμά και της Σμαρώς, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) Παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία.

Λογοθέτης Δημήτριος, του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Μπούρδα Ελένη του Γεωργίου και της Καλλιρόης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Χατζηιγνατιάδης Ιωάννης του Βασιλείου και της Έλλης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Κωνσταντινίδης Ευστράτιος του Κων/νου και της Παναγιώτας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράβαση νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και στ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

Γκαλιάνη Μαρία του Πέτρου και της Χρυσάνθης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση Κώδικα νόμου για τα ναρκωτικά.

Καραμπέρης Θωμάς του Μάρκου και της Ελένης, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Φερέτης Γεώργιος του Αντωνίου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση

Παπαχατζής Χρήστος του Νικολάου και της Ολυμπίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Ζήνδρος Νικόλαος του Σπυρίδων και της Κυριακής, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.

Καβρακύρης Αθανάσιος του Χρήστου και της Σοφίας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Θεοδώρου Γεώργιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Σταυρούλας, κατηγορούμενος για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

-Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι και ο παρακάτω αναζητηθείς και μη συλληφθείς λόγω μη εντοπισμού του στα όρια του αυτοφώρου:

Κυριακίδης Γεώργιος του Δημητρίου και της Μαρίας, κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, (άρθρα 187 παρ. 1 σ.σ. 385 παρ.1 στοιχ. α και 404 παρ. 3 Π.Κ.).

Μεταξύ αυτών των ονομάτων διακρίνει κανείς τον φερόμενο ως αρχηγό Μάρκο Καραμπέρη, τον γιο του Θωμά Καραμπέρη, τον πρώην διευθυντή Ειδήσεων της ΕΤ3 Γιώργο Φερέτη, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται στη Δημόσια Τηλεόραση ως Σύμβουλος Διεύθυνσης, αφού επισήμως συνταξιοδοτείται τον Μάιο του 2012. Επίσης σε αυτό το παρακλάδι εντάσσεται η προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών, ο Χρήστος Παπαχατζής, διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε., ο δικηγόρος Νίκος Ζήνδρος, ο οποίος ήταν και δικηγόρος του Γιοσάκη κατά την εποποιία του Παραδικαστικού, ο Γιώργος Θεοδώρου, βοηθός γενικός διευθυντής Τραπέζης, ένας Ρωσοπόντιος εκ Τασκένδης ο Κυριακίδης Γιώργος.
Άμεσος εμπλεκόμενος στην πρώτη ομάδα είναι και ο Ευστράτιος Κωνσταντινίδης από τις Σέρρες, απότακτος αστυνομικός, καθώς και δύο γυναίκες.

Απαξάπαντες διατηρούσαν σχέση μεταξύ τους, εκτέθηκαν επί μακρόν με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ενώ στη διάθεση της εγκληματικής οργάνωσης είχαν θέσει τραπεζικούς λογαριασμούς τους για την είσπραξη των παρανόμων εσόδων. Όλοι κατά το διαβιβαστικό κατηγορούνται για τα κακουργήματα της τοκογλυφίας και της εκβίασης. Ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΤ 3 Γ. Φερέτης ήταν ενεργό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και εισπράκτορας μάλιστα, είτε με τη φυσική του παρουσία είτε μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: