Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νέα κομπίνα στο χώρο της υγείας δεκάδων δισ.

Μια απίστευτη κομπίνα που αποκαλύπτει το σαθρό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών ειδών ξεσκεπάζει το ΣΔΟΕ, με πόρισμα καταπέλτη, που αποτελεί "ακτινογραφία" για τον τρόπο αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων από ένα παραϊατρικό κύκλωμα, το οποίο δρα υπό την ανοχή του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία του -77 σελίδων- πορίσματος είναι απολύτως ενδεικτικά και ....
αποτελούν μόνο ένα τμήμα από τον κυκεώνα των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσει :

Δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με ειδίκευση σε προβλήματα καρδιάς, μια εταιρία προμήθειας ιατρικών ειδών που αφορούν στην καρδιά και προφανώς κάποιοι μεγαλογιατροί καρδιολόγοι, σε «αγαστή συνεργασία» κατάφερναν να πλουτίζουν πουλώντας σε ασθενείς (και κατ΄επέκταση στα ταμεία που τελικά πλήρωναν) ιατρικά είδη υπερ-κοστολογημένα από 294% έως 816%.

Τα παραδείγματα είναι απτά:

-Μηχανική βαλβίδα καρδιάς τιμολογήθηκε από την  παρασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία 1.225 ευρώ και κατέληξε να πουληθεί από την ελληνική εταιρία σε ασθενή ιδιωτικού νοσοκομείου, 4.830 ευρώ (κέρδος 294%).

-Ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε με 420 ευρώ ανά τεμάχιο και πουλήθηκε σε ασθενή του ίδιου νοσοκομείου με 3.850 ευρώ (κέρδος 816%).

Σε ασθενή ασφαλισμένο στον ΟΓΑ τοποθετήθηκαν άλλα ιατρικά είδη και το ταμείο βέβαια κλήθηκε να πληρώσει τα σπασμένα:

-Μηχανική βαλβίδα καρδιάς αγοράστηκε με 1.225 ευρώ από την ίδια (πάντα) Ιταλική εταιρία και πουλήθηκε τελικά από την ελληνική εταιρία με 5.450 ευρώ (κέρδος 344%), σε ασθενή μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου.

14 εκατ. ευρώ  και αφορολόγητα σε 6 χρόνια:

Η κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία έχει έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ως ιδιοκτήτες ένα ζευγάρι επιχειρηματιών -όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ- απέφερε από την υπερ-κοστολόγηση τα 6 τελευταία χρόνια (και με βάσει όσα τιμολόγια κατάφεραν να συλλέξουν) πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βέβαια επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέγεθος βέβαια είναι ενδεικτικό αφού μιλάμε μόνο για δύο νοσοκομεία, μόνο για μια εταιρία και μόνο για καρδιολογικά είδη και βέβαια το ποσό μετατρέπεται προφανώς σε δις ευρώ αν αθροιστούν προμηθευτές, φαρμακευτικά είδη, νοσοκομεία, ασθενείς και βέβαια οι γιατροί.

Τα συγκεκριμένα χρήματα ήταν εκτός των άλλων και αφορολόγητα(!!!) και φυσικά χρησιμοποιούνταν και ως «ωφέλιμες πληρωμές» σε μεσάζοντες μεγαλογιατρούς. Πώς ήταν αφορολόγητα;

Η Κύπρος:

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προμηθευόταν τα φαρμακευτικά είδη από συγκεκριμένη εταιρία στην Ιταλία. Για να μπορέσει όμως να υπερ-κοστολογήσει και να κρύψει τα κέρδη , φέρεται σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ , να έστησε εταιρία στην Κύπρο που (πάντα σύμφωνα με το πόρισμα του ανήκε ολοκληρωτικά).

Η εταιρία εμφανιζόταν να αγόραζε τα φαρμακευτικά είδη από την Ιταλική εταιρία και στη συνέχεια να τα πουλούσε στην Ελληνική. Παράδειγμα:

-Ενας ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε από την Ιταλική εταιρία 420 ευρώ. Η Κυπριακή εταιρία στη συνέχεια εμφανίζεται να την πουλά στην Ελληνική με 3.850 ευρώ. Η Ελληνική την πουλά τελικά στον ασθενή του νοσοκομείου 3.850 ευρώ. Το τελικό κέρδος είναι 816% όμως , όπως αναφέρει το πόρισμα «το είδος αυτό στα τηρούμενα βιβλία της ελληνικής επιχείρησης εμφανίζεται να πουλήθηκε στην τιμή αγοράς του δηλαδή χωρίς κέρδος».

Οι φορολογικοί παράδεισοι:

Για να μην φορολογηθούν όμως τα κέρδη ούτε στην Κύπρο, ο Ελληνας επιχειρηματίας φέρεται να είχε στήσει υπεράκτια (offshore) εταιρία με έδρα τις Σεϋχέλλες, η οποία εξέδιδε άλλα τιμολόγια προς την Κυπριακή εταιρία για τις υποτιθέμενες πωλήσεις της προς την Ελλάδα. Ετσι αφού πληρώνονταν οι Ιταλοί , τα υπόλοιπα χρήματα κατέληγαν στις Σεϋχέλλες σε λογαριασμούς του επιχειρηματία,  ενώ είχε αποφύγει τη φορολόγηση σε Ελλάδα και σε Κύπρο.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: