Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Διαρχία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις επόμενες εκλογές πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου

Διαρχία μέχρι τις επόμενες εκλογές πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος  Τύπου του κόμματος κ. Π. Μπεγλίτης τους δημοσιογράφους. Νέος "κανονικός" πρόεδρος προτείνεται να εκλεγεί μετά τις εθνικές εκλογές, μέχρι το καλοκαίρι, ύστερα απο συνεδριακή διαδικασία και εκλογή από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. 

Το πρώτο ερώτημα που  έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι το....
  πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές. «Το πριν από τις εκλογές συναρτάται ευθέως και συνδέεται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, κάτι που δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά κατά προσέγγιση και ο χρόνος εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων»  τόνισε σχετικά με την εκκρεμότητα του PSI.  

Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική» την πρόταση που έγινε σε  προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για πολύ σύντομη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού,  μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.  

Όσον αφορά τον προσωπικό του ρόλο ανέφερε: «Τέθηκε πολλές φορές το ερώτημα μένει η φεύγει  ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ. Για εμένα αυτό είναι ψευτοδίλημμα , γιατί όπως έχω δηλώσει κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και  θα υπηρετήσω την δημοκρατική  παράταξη από όποια θέση , όπως απέδειξα και με την παραίτησή μου  από εκλεγμένος  πρωθυπουργός.  Δεν προτίθεμαι να κατέβω ούτε ως υποψήφιος πρωθυπουργός ούτε ως πρόεδρος του κινήματος μετά τις εθνικές εκλογές». 

Ο ίδιος ζήτησε  η  εκλογή νέου αρχηγού να  γίνει  μετά τις εθνικές εκλογές.

«Στις  εκλογές του Απριλίου προτείνω να κατέλθει το κόμμα με υποψήφιο  πρωθυπουργό άλλο στέλεχος του κινήματος. Θα παραμείνω πρόεδρος του Κινήματος υποστηρίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου… 

Μέχρι τότε θα ασκήσω στο ακέραιο τις αρμοδιότητες που απορρέουν   από το καταστατικό» επισήμανε , ενώ διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το σχήμα δεν εμπεριέχονται ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε πονηρές σκέψεις». 

Η συγκεκριμένη πρόταση όπως την αποτύπωσε ο κ. Μπεγλίτης είναι εκλογική διαδικασία από τη βάση μετά τις εθνικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει  με υποψήφιο πρωθυπουργό που θα επιλεγεί είτε από την ΚΟ είτε από άλλη διαδικασία που θα αποφασισθεί από τα θεσμοθετημένα όργανα.

Μετά τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  προτείνει τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου (στα τέλη Ιανουαρίου κατά πάσα πιθανότητα). Προτείνει ακόμα το Πολιτικό  Συμβούλιο να συνέρχεται συχνά δύο φορές την εβδομάδα, ως συνδετικός κρίκος με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στην πρόταση του κ. Παπανδρέου υπήρξαν διαφωνίες με κυριότερες αυτές που εξέφρασαν ο Γιάννης Μίχας και η Συλβάνα Ράπτη, ζητώντας άμεση εκλογή νέου προέδρου. Διαφψνίες με την πρόταση Παπανδρέου εξέφρασαν και οι κ. Σαλαγιάννης και Πανταζής. Με την πρόταση του κ. Παπανδρέου συμφώνησε ανοιχτά ο Κ. Ασκούνης και εν μέρει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε «εκδοτικά» συμφέροντα κατά τη εισήγησή του σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο ενώ διατύπωσε αιχμές και για τον ρόλο  συγκεκριμένων τραπεζών. «Δεν ήμασταν αποφασισμένοι και σταθεροί στη σύγκρουση με ένα σύστημα αντιπαραγωγικό και κομπιναδόρικο το οποίο ενέχεται για το εθνικό σκέλος της κρίσης της χώρας» είχε  αναφέρει λίγο πριν με την μορφή «αυτοκριτικής»!  

Εντύπωση προκάλεσε και ότι εξαπέλυσε επίθεση στη Δικαιοσύνη, με την  μορφή «αυτοκριτικής» και πάλι,   για τα όσα δεν μπόρεσε να αλλάξει η κυβέρνησή του.  «Δεν συγκρουστήκαμε με την δικαστική εξουσία,. Έπρεπε άμεσα να είχε διερευνηθεί το ζήτημα της ανάμιξης του  αδελφού μου  στα cds» τόνισε, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε «ανύπαρκτο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι λόγω καθυστέρησης των δικαστικών αρχών αφέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα «να σέρνεται».      

Ο εκπρόσωπος δεν διέψευσε την επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο, αρκέστηκε ωστόσο να δηλώσει απλώς: «Έχει καθημερινά επαφές με  στελέχη του Κινήματος». Πληροφορίες πάντως θέλουν τον κ. Βενιζέλο να έχει έρθει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου για στήριξή του μετά τις εκλογές. Μάλιστα η σχετική φημολογία εντάθηκε μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.  

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  διέψευσε και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», ότι δεν έχει δηλώσει την πισίνα στην κοινή φορολογική δήλωση με τη σύζυγό του.

Α. ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: