Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη:Η «παρατράπεζα» της μαφίας

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ
Οι διωκτικές αρχές έπαιζαν χωρίς αντίπαλο, αλλά δεν κατάφερναν να σκοράρουν! Η δράση των ομάδων που εξαρθρώθηκαν ήταν για πολλά χρόνια γνωστή και αυτό που απέμενε ήταν ν' αποφασιστεί πότε και με ποιον τρόπο θα οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η «παρατράπεζα» που φέρεται να λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη, όπως αποδεικνύεται, «άνθησε» έχοντας ισχυρές «πλάτες» και....
περισσό θράσος, καθώς είχε καταφέρει να επιβάλει το νόμο της σιωπής αλλά και να εξασφαλίσει το ανέλεγκτο. Οι εμπλεκόμενοι ήταν «και του αλωνιού και του σαλονιού».
Η δράση του υποκόσμου είχε σχεδόν «νομιμοποιηθεί» για πολλά χρόνια, καθώς όλοι γνώριζαν ότι γύρω από τους συλληφθέντες είχε στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων, που προέρχονταν από εκβιασμούς και τοκογλυφική δραστηριότητα και ξεπλένονταν χωρίς την παραμικρή δυσκολία.
Από την υπόθεση Βατοπεδίου
Ο Μάρκος Καραμπέρης άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός το Νοέμβριο του 2008 μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με επίκεντρο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Στο «στρατηγείο» του επιχειρηματία όλα καταγράφονταν από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στο επίμαχο βίντεο ο Μάρκος Καραμπέρης, κουμπάρος του επιχειρηματία Αθανάσιου Πάπιστα, ιδιοκτήτη κατά 70% της εταιρίας «Ανθεμιάς ΑΕ», η οποία αγόρασε και εκποίησε ακίνητα της Μονής, εμφανίζεται να συνομιλεί με το δικηγόρο Μιχάλη Κουκουβίνο, η σύντροφος του οποίου εκπροσωπεί τους ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού. Στο συγκεκριμένο βίντεο ο δικηγόρος φέρεται να απειλεί πως θα «χαλάσει» την ανταλλαγή των οικοπέδων που δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου. Ο Καραμπέρης, μέσω του οποίου διοχετεύτηκε το βίντεο στα ΜΜΕ, την περίοδο εκείνη θέλει να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα εκβιασμού, ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος τον καταγγέλλει ως εκβιαστή και προστάτη.
Οι αυτοκτονίες
Αρχές Δεκεμβρίου του 2008 κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ο 46χρονος έμπορος υφασμάτων Ε.Φ., κουμπάρος του Μάρκου Καραμπέρη, καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα ηρεμιστικών χαπιών. Τελικά ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τελικά κρατήθηκε στη ζωή, ενώ στο ιδιόχειρο σημείωμα φέρεται να κατονόμαζε τον Μάρκο Καραμπέρη ως δανειστή του. Ωστόσο ο ίδιος ανακάλεσε όσα ανέφερε στο σημείωμα, αλλά τελικά βρέθηκε απαγχονισμένος στην εξοχική του κατοικία στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Τον Ιούνιο του 2011 η αυτοκτονία του ιδιοκτήτη ενός από τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης «φουντώνει» ξανά τις συζητήσεις για τη δράση του κυκλώματος. Ο Λεωνίδας Μαργιόλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Εφτά Θάλασσες», έχει δανειστεί μεγάλα χρηματική ποσά και τελικά λυγίζει. Πέφτει από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, ενώ, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, τα μέλη του κυκλώματος αναζητούν εναγωνίως πληροφορίες για το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας.
Οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν σχετίζεται με τη δράση του κυκλώματος και η απόπειρα αυτοκτονίας 53χρονου επιχειρηματία, ο οποίος «βούτηξε» στο κενό από τον τέταρτο όροφο οικοδομής που βρίσκεται στην οδό Κων. Καραμανλή 182.
Οι «φουσκωτοί» και η κοκαΐνη
Γνωστοί ήταν στις διωκτικές αρχές και οι αδερφοί Μελέτη, καθώς, πριν από 12 χρόνια δύο απ' αυτούς είχαν συλληφθεί για υπόθεση κοκαΐνης. Ο Κώστας Μελέτης είχε αναλάβει να φέρει σε επαφή έναν αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών που εμφανίστηκε ως «πελάτης» με έναν Κολομβιανό και ένα Χιλιανό, προκειμένου να αγοράσει δύο κιλά κοκαΐνης αντί 32.000.000 δραχμών. Στο Πενταμελές Εφετείο τού είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 χρόνων, ενώ ο αδερφός του Αλέξανδρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων, καθώς στην κατοχή του είχε βρεθεί μικροποσότητα κοκαΐνης και ένα όπλο.
Εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Αστυνομία, μόνο από την ομάδα του Μάρκου Καραμπέρη το χρονικό διάστημα από το 2003 έως και το 2012 αποκτήθηκε περιουσία ύψους 40.380.194 ευρώ μέσω τοκογλυφιών και εκβιασμών, ενώ περιλαμβάνονται και «κερδισμένα» δελτία στοιχήματος ύψους 5.182.118 ευρώ, τα οποία όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, αγοράζονταν από πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν εξασφαλίσει πληροφόρηση και συνδρομή ακόμη και από ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που συνελήφθη κατά την επιχείρηση των αστυνομικών.
Αισθάνονταν ατιμώρητοι
Η «ανοχή» που επιδείχτηκε για την ομάδα Καραμπέρη έκανε τα μέλη του κυκλώματος να αισθάνονται ότι προστατεύονται από το «ατιμώρητο», ενώ κινούνταν ως απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά της Θεσσαλονίκης λόγω της μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που είχαν δημιουργήσει. Είχαν την πεποίθηση ότι ολόκληρο το θεσμικό σύστημα είναι διαβρωμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μάρκος Καραμπέρης, έχοντας εξασφαλίσει «πλάτες» ακόμη και από ανώτερα στελέχη του ΣΔΟΕ -όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που περιέχονται στη δικογραφία- δε δίστασε ν' αναζητήσει «πρόσβαση» ακόμη και στον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Σε συνομιλία του με το δημοσιογράφο Γιώργο Φερέτη τον ρωτάει ευθέως «αν έχει καμία πρόσβαση σε αυτήν την Αρχή», αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδη, ο οποίος προΐσταται της Αρχής.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: