Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Σήμερα παίζονται όλα για το ιστορικό κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων




Σε λιγότερο από 24 ώρες ολοκληρώνεται η διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στην πρωτόγνωρη επιχείρηση ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο PSI που θα οδηγήσει στη μείωση του ελληνικού κατά 103 δισ. ευρώ.
image
Η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο κορυφώνεται σήμερα καθώς η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση τουτ πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ πρός τη χώρα μας.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων συνολικού ύψους 177 δισ. ευρώ είχε ξεπεράσει το 50% ενώ στο οικονομικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία ότι ...


το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει τελικώς το 75% με 80%.


Τα μέλη του IIF που έχουν ανταποκριθεί θετικά, διακρατούν χρέος 84 δισ. ευρώ ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τα ομόλογα 19 δισ. ευρώ περίπου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ομόλογα που διαχειρίζονται απευθείας τα περισσότερα Ταμεία.


Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης που θα οδηγήσει στο "κούρεμα" ομολόγων κατόχων που αρνήθηκαν την εθελοντική συμμετοχή, όπως συνέβη με αρκετά ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Πληροφορίες του «Βήματος» από νομικούς κύκλους του Λονδίνου αναφέρουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται «ικανοποιητικά και με μεγάλη ταχύτητα».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος λήγει η προθεσμία για την συμμετοχή των ιδιωτών. Η συμφωνία της Ελλάδας με το IIF προβλέπει ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα www.greekbonds.gr.

Επισήμως, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) προσεγγίζει το 50%.

Οπως ανακοίνωσε 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI. Αργότερα το IIF ανέβασε το ποσοστό στο 40,8% ήτοι 84 δισ. ευρώ καθώς προστέθη καν δύο ακόμη συμμετοχές.


Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ. α τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

«H Ελλάδα πλησίασε πιο κοντά σε μια πετυχημένη αναδιάρθρωση χρέους 206 δισ. ευρώ» αναφέρει η ιστοσελίδα των Financial Times. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί και η Guardian που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την ανταλλαγή των ομολόγων ένα σημαντικό γεγονός για τους επενδυτές και τις αγορές.

Το απόγευμα της Τετάρτης το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η συμμετοχή φτάνει πλέον το 58%. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει δήλωση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι «η συμμετοχή θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα».
http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/79883.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: