Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Συγνώμη για λάθη και παραλείψεις

Με την διακήρυξη για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και....
βιοτέχνες «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.
«Μετά τις εκλογές ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε ‘‘αδειανά πουκάμισα’’».
«Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της ‘‘συμπαθητικής υπεκφυγής’’ που λέει ‘‘ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα’’» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις».
«Αρχίζουμε σήμερα ξαναγράφοντας τους όρους σχέσεις μας με τον λαό και έχοντας κατά νου τον ποιητή που είπε ότι ‘‘εθνικό είναι το αληθές’’» ανέφερε, χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ιστορική όχι μόνο γιατί το χρέος ελάφρυνε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της «μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά γιατί κυρίως «χθες άλλαξε η εικόνα της χώρας και όλος ο πλανήτης ξαναμιλά θετικά για την Ελλάδα».
«Τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπεια και η βλάβη της εθνικής επωνυμίας αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται και ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες ισότιμους και αξιοπρεπείς που ματώνουν αλλά που στέκονται όρθιοι» είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα, όμως, το κλειδί για την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης είναι στα χέρια των Ελλήνων».
«Απευθύνομαι εξ ονόματος όλων μας στον ελληνικό λαό και του λέω ένα μεγάλο ‘‘ευχαριστώ’’ για τις θυσίες, την προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή, ενώ τώρα που η στιγμή είναι θετική οφείλουμε να κοιτάξουμε ξανά στα μάτια τον κάθε συμπολίτη μας και να του πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια ένα μεγάλο ‘‘συγγνώμη’’ για τα μεγάλα λάθη που βαρύνουν και την παράταξή μας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς «η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου 2012 και το χθεσινό αποτέλεσμα πέρασε από ‘‘400 κύματα’’».
«Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου, δίπλα-δίπλα και διαπραγματευθήκαμε, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «τώρα που η ελπίδα και η προοπτική αρχίζει να φαίνεται κάπως πιο καθαρά πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι εκτός από ύφεση, περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχή κριτική από τους εταίρους μας υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης και να αποκαταστήσουμε αδικίες εις βάρος των λιγότερο ισχυρών».
Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην διεθνή κρίση με «νοθευμένη την συλλογική μας συνείδηση» και ξαφνικά ήλθε το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας.
«Η χώρα ταπεινώθηκε γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στην διεθνή βοήθεια και κάθε βοήθεια είναι και εξάρτηση» πρόσθεσε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι «αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν».
«Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δύο «ασύμμετρους πολέμους» που δίνει η χώρα, έναν στο εσωτερικό όπου «εμείς προσπαθούμε να κρατηθεί η χώρα όρθια, όταν οι άλλοι δημαγωγούν με την χρεοκοπία, τις περικοπές και τις θυσίες».
Ο άλλος πόλεμος είναι εκείνος μεταξύ θεσμών, κρατών και διεθνών οργανισμών με τις «κερδοσκοπικές οντότητες» της αγοράς.
«Η αποστολή μας είναι να κερδίσουμε δύο ασύμμετρους πολέμους και γι' αυτό δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και να επωμιστώ μια ευθύνη στο όνομα της παράταξης και της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο, ακολουθεί η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και στη συνέχεια η εκτίναξη από στέρεη βάση, ώστε η Ελλάδα να καταλάβει την θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «μετέωρο βήμα της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η Ευρώπη κατ' ανάγκη έχει αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ καθώς και την διαμόρφωση ενός πολύ εμφανούς οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων».
«Πρέπει να αγωνιζόμαστε μέσα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα για μια άλλη Ευρώπη, αλλά αυτό θέλει σχέδιο, συμμαχίες και βούληση» είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «τα παλιά ‘‘μέτωπα’’, Βορρά-Νότου κλπ δεν υπάρχουν πια και τώρα κυριαρχεί ο οικονομικός εθνικισμός, και τα σκληρά συμφέροντα».
«Αν δεν δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ευρωατλαντικής συμμαχίας θα επέλθει και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού απώλεια του πλήρους ελέγχου των εξελίξεων» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι «πρωτίστως πολιτικό» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει επανάληψη της περιπέτειας που ζούμε».
«Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για την δημοκρατία και την πολιτική» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειαζόταν δημοσιονομική αναπροσαρμογή, είπε ότι αν «την κάναμε εμείς θα ήταν ‘‘ήπια’’ που είναι και το πιο σωστό από αναπτυξιακή σκοπιά», προσθέτοντας ότι «όμως, δυστυχώς, όταν σου καλύπτουν με δανεικά τις ταμειακές ανάγκες σου, δεν διαμορφώνεις μόνος σου την πορεία, ιδίως όταν η αναδιάρθρωση του χρέους καθυστέρησε δύο χρόνια».
«Οι εταίροι με την υποτιθέμενη τεχνογνωσία τους θα έπρεπε να είχαν δει την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης εδώ και δύο χρόνια» πρόσθεσε.
«Υπάρχει ζωή και κατά την διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτό, αρκεί να υπάρχει ενότητα και συναίνεση», είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «αυτό εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ που ανανεώνεται».
Ο υπ. Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε κατά «ενός ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο προδίδοντας τον εαυτό του και τον ιδρυτή του» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει από «κόμμα του δημοσίου τομέα να γίνει κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, γνήσια λαϊκό και πατριωτικό, και λαϊκό είναι αυτό που λέει την αλήθεια και αγωνίζεται για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, ενώ πατριωτικό είναι αυτό που ‘‘βάζει πλάτη’’ για να σωθεί η πατρίδα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση «σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: