Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή για τον "εγκέφαλο' της σπείρας και τους αστυνομικούς για τα λαθραία τσιγάρα


Ποινές άπό τρία χρόνια φυλάκιση έως 21 χρόνια κάθειρξη επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος των κατηγορούμενων μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε στήσει εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στην περιοχή της Χαλκιδικής και έκανε εξαγωγές...
των φορτίων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 21 ετών ενώ στους δύο πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τον πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, και τον πρώην προϊστάμενο του Τμήματος Ασφάλειας Κασσανδρείας επιβλήθηκε ποινή 8 και 9 ετών αντίστοιχα χωρίς να τους δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Σε δύο άλλους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς το δικαστήριο επέβαλλε φυλάκιση τριών χρόνων.


Αντίθετα από το δικαστήριο απαλλάχτηκαν τέσσερις από τους 25 συνολικά κατηγορούμενους. Ολοι απαλλάχτηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ενώ κατά περίπτωση αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Επίσης όλοι καταδικάστηκαν χωρίς να καταλογιστούν σε βάρος τους οι επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στους εμπλεκόμενους αποδίδονται κατηγορίες για
εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, πλαστογραφία, ενώ ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος αντιμετωπίζε και κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου κατηγορείται ότι είχε ξεχωριστό κινητό τηλέφωνο για την απευθείας επικοινωνία του με τον «αρχηγό» του κυκλώματος, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι.

Ζημίες εκατομμυρίων...


Σύμφωνα με τη δικογραφία που εκδόθηκε, από τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος η ζημιά που υπέστη η καπνοβιομηχανία «Phillip Morris» είναι 5.630.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο φτάνουν στα 4.782.758 ευρώ. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, τα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 640.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα παράνομα εργοστάσια είχαν «παραχθεί» 10.000.000 λαθραία τσιγάρα. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και οκτώ δικαστικών λειτουργών υπό την εποπτεία εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων. Το «εργοστάσιο», που βρισκόταν σε δασική περιοχή στη θέση «Κελί» κοντά στον επαρχιακό δρόμο Σίβηρης - Φούρκας, ήταν το δεύτερο που στήθηκε από τα μέλη του ίδιου κυκλώματος, καθώς το καλοκαίρι του 2010 οι προηγούμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η σπείρα τυλίχτηκαν στις φλόγες έπειτα από βραχυκύκλωμα. Μάλιστα τότε οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην αποθήκη έκτασης 700 τ.μ. υπήρχαν παλέτες με χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων, καθώς και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός παραγωγής και συσκευασίας.


Οι στενές σχέσεις που διατηρούσαν τα μέλη του κυκλώματος με τους αστυνομικούς περιγράφονται και στην περίπτωση όπου επιχειρήθηκε να «θαφτεί» μία απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον «αρχηγό». Αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 2010, στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου ο αρχηγός της σπείρας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άνδρα, έπειτα από προσωπικές διαφορές που είχε μαζί του, αλλά από το Τμήμα Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς!


Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: