Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Την εξευτέλισαν, επειδή είναι Ελληνίδα!

Μία από τις πιο ταπεινωτικές στιγμές της ζωής της έζησε η Ελληνίδα δρ Χρύσα Δισλή, που ζει στην Ιρλανδία, όταν άνθρωποι της αεροπορικής εταιρείας Aer Lingus την ανάγκασαν να συμπληρώσει ένα τεστ γλωσσομάθειας, προκειμένου να την αφήσουν να ταξιδέψει.
Η δρ Χρύσα Δισλή, που έφυγε από την Ελλάδα και  ζει στο Κορκ της Ιρλανδίας από το 1998, είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη αρχές Ιανουαρίου μαζί με.... το σύζυγό της και την 10χρονη κόρη τους.


Επιστρέφοντας στην Ιρλανδία, όταν έφτασαν για να κάνουν check in οι υπάλληλοι της Aer Lingus επέμεναν να συμπληρώσει τα δύο γλωσσικά τεστ, ένα αγγλικών και ένα ελληνικών, με τη δικαιολογία ότι «αυτό το κάνουμε, γιατί πολλοί άνθρωποι από την χώρα σας (Ελλάδα) έχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα!».


Η αντίδραση της κυρίας Δισλή ήταν άμεση και έντονη, υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία δεν είχε καμία νομική βάση. Αμεση ήταν και η «απάντηση» της αεροπορικής εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας κατέβασαν τις αποσκευές της από το αεροπλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να δουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της ταυτότητάς της και αγνόησαν το γεγονός ότι είχε βιομετρικό διαβατήριο.


Μην έχοντας άλλη επιλογή αναγκάστηκε να κάνει τα τεστ, για να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της, ζήτησε όμως αντίγραφα από τα τεστ, τα οποία και αρνήθηκαν να της δώσουν με τη δικαιολογία ότι ήταν εσωτερικά έγγραφα.


Ο σύζυγός της τα έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του, κάτι το οποίο αντιλήφθησαν οι υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας και κάλεσαν την Αστυνομία.


Η αστυνομικός που προσήλθε ζήτησε από το σύζυγο της κυρίας Δισλή να σβήσει τις φωτογραφίες και από την εταιρεία να ξαναβάλει τις αποσκευές του ζευγαριού στο αεροπλάνο, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν κανονικά.


«Εμείς το κάναμε και μπήκαμε στο αεροπλάνο. Την εποχή της τεχνολογίας και των βιομετρικών διαβατηρίων εμείς εξευτελιστήκαμε μόνο και μόνο επειδή είμαι Ελληνίδα» δήλωσε η κυρία Δισλή στην εφημερίδα «Irish Times».


Ο σύζυγός της κατάφερε να ανακτήσει τις φωτογραφίες, ενώ η εταιρεία προσπάθησε να την αποζημιώσει με ένα κουπόνι 200 λιρών, αλλά, σύμφωνα με το ζευγάρι, δεν σκοπεύουν να το αφήσουν να περάσει έτσι και θα προχωρήσουν σε περαιτέρω νομικές ενέργειες.
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: