Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μυστήριο η φωτιά στο παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων

Ο εμπρησμός ενός παράνομου εργοστασίου τσιγάρων στη Σίβηρη Χαλκιδικής και η εμπλοκή εταιρειών και διεθνών διωκτικών αρχών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση του μεγαλύτερου δικτύου παρασκευής και διακίνησης τσιγάρων που εξαρθρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στη Χαλκιδική.
«Πώς είναι δυνατόν τη μία ημέρα να γίνεται συνέδριο της OLAF και την επομένη να παίρνει φωτιά το εργοστάσιο;», διερωτήθηκε ο....
55χρονος χαρακτηριζόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος απευθύνοντας ερωτήσεις στους μάρτυρες.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται 19 κατηγορούμενοι, εκ των 25 ενεχόμενων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι υπηρετούσαν στη Χαλκιδική και φέρονται ότι παρείχαν κάλυψη στον επικεφαλής και στην ηγετική ομάδα για τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων και την κατασκευή νέου εργοστασίου, το οποίο αποκαλύφτηκε ύστερα από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΣΔΟΕ και του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στη Νέα Φώκαια. Άλλοι δύο αστυνομικοί, που επίσης είναι κατηγορούμενοι, φέρονται ότι επιχειρούσαν να εκμαιεύσουν από τις υπηρεσίες τους πληροφορίες για έρευνες που γίνονταν για το κύκλωμα.
Η υπόθεση της λαθρεμπορίας τσιγάρων που παράγονταν στη Χαλκιδική είχε κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές περίπου ένα χρόνο πριν από την επιχείρηση των ελληνικών διωκτικών αρχών. Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η πληροφορία για τη δράση του κυκλώματος προήλθε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) ύστερα από κατασχέσεις παράνομων φορτίων τσιγάρων στη Γερμανία. Ακόμη και χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης από την πλευρά του ΣΔΟΕ στην κατάθεσή του επιβεβαίωσε ότι υπογράφηκε σχετικό συμβόλαιο μεταξύ της υπηρεσίας του και των τελωνειακών αρχών του Ανόβερο Γερμανίας, μετά το οποίο ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους.
Την ακροαματική διαδικασία άνοιξε αστυνομικός του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, ο οποίος συμμετείχε στις παρακολουθήσεις για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος. Αναφέρθηκε στους βασικούς κατηγορούμενους διακρίνοντας τους ρόλους που για τις διωκτικές αρχές είχαν στο κύκλωμα. Χαρακτήρισε «εγκέφαλο» τον 55χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι, λέγοντας ότι έδινε τις εντολές και φρόντιζε για τη διακίνηση και την οργάνωση του εργοστασίου, ενώ επικριτικός ήταν για τους τέσσερις συναδέλφους του, που είναι κατηγορούμενοι, ειδικά για τους δύο ανώτερους αξιωματικούς. «Παρείχαν απόλυτη κάλυψη και επικοινωνούσαν απευθείας με το κεντρικό πρόσωπο», είπε.


Περίεργος ο εμπρησμός
Η φωτιά στο πρώτο εργοστάσιο που διατηρούσε το κύκλωμα στα ορεινά της Σίβηρης στις 7 Ιουνίου 2010 και ενώ εξελισσόταν η έρευνα για την αποκάλυψη του κυκλώματος απείλησε να τινάξει την υπόθεση στον αέρα. Γι’ αυτό μεθοδεύτηκε η απομάκρυνση των κεντρικών υπηρεσιών ασφάλειας, για να μη δώσουν στόχο, και την έρευνα είχε αναλάβει η πυροσβεστική. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλυφτεί ποιος κρύβεται πίσω από τον περίεργο εμπρησμό, ενώ και οι κατηγορούμενοι στις τηλεφωνικές επαφές που υποκλάπηκαν δείχνουν ότι αναζητούσαν τους ενόχους.
Εντύπωση προκάλεσε χθες η διπλή παρέμβαση του 55χρονου βασικού κατηγορούμενου με ερωτήσεις του και στους δύο πρώτους μάρτυρες της δίκης, στις οποίες στράφηκε σε βάρος συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τσιγάρων. Υποστήριξε ότι μετά τη γνωστοποίηση της δραστηριότητας του εργοστασίου από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές στην εταιρεία «πήρε φωτιά το εργοστάσιο». «Απ’ ό,τι κατάλαβα, ο κατηγορούμενος λέει ότι η εταιρεία, μόλις έμαθε για το εργοστάσιο, το έκαψε», παρατήρησε ο εισαγγελέας της έδρας του εφετείου Νίκος Καλλίδης. Ο χαρακτηριζόμενος ως «εγκέφαλος» συνέχισε τις τοποθετήσεις του και απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. «Γνωρίζετε ότι έχει τιμωρηθεί η εταιρεία και χρωστάει λεφτά στην Ελλάδα;», ανέφερε, για να λάβει την απάντηση πως η πολυεθνική, αν γνώριζε για τον εμπρησμό, θα ήταν ευκολότερο να το είχε καταγγείλει στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: