Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της απογραφής δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

Αποκαλυπτικά ήταν τα αποτελέσματα της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που ξεκίνησε στις 1 Φεβρουαρίου 2012 και ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου 2012. Στην παρουσίαση των στοιχείων από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο και..
 
τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη (φωτο), αναφέρθηκε πως 36.294 άτομα δεν εμφανίσθηκαν κατά την απογραφή.
Επισημαίνεται πως η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων γίνεται για πρώτη φορά και η διαδικασία απογραφής διεκπεραιώθηκε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας ενώ στις περιπτώσεις αδυναμίας προσέλευσης λόγω προβλημάτων υγείας υπάλληλοι υπηρεσιών αναλάμβαναν το έργο της απογραφής στην οικία των δικαιούχων. 
Η δημιουργία του Μητρώου επιτρέπει τη διασταύρωση των επιδομάτων που στο παρελθόν εισπράττονταν, όπως απέδειξε η πρόσφατη απογραφή, από πολλαπλές πηγές. Όπως ανάφερε ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τη δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής βάσης προκύπτει εξοικονόμηση 111 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο της απογραφής, όταν οι δικαιούχοι θα εξετάζονται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ανέλθει σε 230 εκατ. ευρώ. 
 Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία της απογραφής ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης είπε πως η μη προσέλευση για απογραφή δείχνει ότι τα άτομα αυτά παρατύπως έπαιρναν το επίδομα αφού εάν υπήρχε υπαρκτό πρόβλημα θα προσέρχονταν στην καταγραφή για να μπορούν να συνεχίσουν να το εισπράττουν. Όπως δείχνουν τα δεδομένα της απογραφής οι περισσότεροι έπαιρναν επίδομα τυφλότητας ή απροστάτευτων ανηλίκων. Τα κυκλώματα της ανομίας είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν πλέον και όσοι εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, δήλωσε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης. 
Η ποινική αξιολόγηση των φαινομένων ανομίας που παρατηρούνται φτάνει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης, στα όρια συγκρότησης συμμορίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως η έξαρση των παρανομιών ήταν πιο εμφανής σε προεκλογικές περιόδους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το ενιαίο Μητρώο δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που συστήνεται για πρώτη φορά δημιουργείται χάρτης αναπηρίας προκειμένου να υπάρχει αξιολόγηση και έλεγχος των χορηγηθέντων επιδομάτων, ενώ με το διαδραστικό αρχείο δικαιούχων επιδομάτων αποκλείονται πλέον οι διπλοεγγραφές. 
Παρά τα προβλήματα περιορισμένης έκτασης που παρουσιάσθηκαν, η διαδικασία της απογραφής ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα στοιχεία ανέδειξαν τις νησίδες που εμφανίζουν περιπτώσεις που υποκρύπτουν συναλλαγές και προς τις οποίες θα στραφεί ο έλεγχος στη συνέχεια. Με την πρώτη ανάγνωση ενδιαφέρον εμφανίζουν η Πιερία με αυξημένο αριθμό επιδομάτων τυφλότητας (διαφορά: 320 άτομα από το 2011), η Βοιωτία (διαφορά: 381 άτομα από το 2011) και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (διαφορά: 1.343 άτομα από το 2011) με περιπτώσεις βαρειάς αναπηρίας. Στην περίπτωση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης αξιοσημείωτη είναι και η διαφορά που προκύπτει στα επιδόματα κίνησης (διαφορά: 256 άτομα από το 2011). 
Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης παρουσίασε επίσης τα επόμενα βήματα μετά την απογραφή που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σε όλους τους δήμους και περιφερειακές ενότητες που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Απριλίου 2012. Επανέλεγχο των στοιχείων της Απογραφής από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόνοιας των δήμων και περιφερειακών ενοτήτων μέχρι τα μέσα Ιουνίου οπότε θα εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος πληρωμής των επιδομάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών από τον Ιούλιο του 2012. διασύνδεση της βάσης δεδομένων του μητρώου με άλλες βάσεις φορέων για διασταύρωση στοιχείων και ελέγχους. συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς χορήγησης προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων. εξορθολογισμό και επαναξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για μια δικαιότερη και αποτελεσματικότερη επιδοματική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: