Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Να και ένα καλό νέο! Σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch

 
Σε σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, σε B-, προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings. Μια αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της κλίμακας αξιολόγησης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία (δείτε εδώ )
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ....η Fitch προσδίδει τώρα στις προοπτικές της Ελλάδας σταθερό outlook, για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας ενώ παράλληλα αναβαθμίζει και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B από C, ενώ επιβεβαίωσε και στην ανώτατη βαθμίδα (ΑΑΑ) το Country Ceiling, δηλαδή τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.


Το μέχρι σήμερα επίπεδο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ήταν σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default), ενώ οι αναλυτές περίμεναν αυτή την εξέλιξη καθώς είχε προαναγγελθεί από τους οίκους αξιολόγησης.


Ειδικότερα η Fitch είχε ανακοινώσει ήδη από τις 6 Ιουνίου πως με βάση τα κριτήριά του θα αναβάθμιζε την αξιολόγηση της χώρας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων.


Συγκεκριμένα ο οίκος σημειώνει πως η ανταλλαγή και η συμμετοχή σε αυτήν των ομολογιούχων «έχουν βελτιώσει σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχουν μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των δυσκολιών στην αποπληρωμή των νέων κρατικών τίτλων». Ως εκ τούτου εκτιμά πως «υπάρχει πλέον ένα περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 έως 24 μηνών, το οποίο και αντανακλάται στην αναβάθμιση σε σταθερό του outlook (προοπτικών) της χώρας.


Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, Moody’s και S&P.
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: