Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η Ιερισσός έζησε χθες μια νύχτα κόλασης

halkidikinews.gr
Βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η Ιερισσός και το πρώτο φως της ημέρας ανέδειξε το μέγεθος των χθεσινοβραδινών αναταραχών και επεισοδίων.  
Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, κάδοι απορριμμάτων κατεστραμμένοι, υπολείμματα φωτιάς και στάχτες…


Η απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη έληξε άδοξα και κατέληξε με την Ιερισσό να μετρά τις πληγές της. Η παράταξη του Μιχάλη Βλαχόπουλου ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου Βασίλη Μοσχόπουλου, γιατί στα γεγονότα των Σκουριών εμφανιζόταν «ως εκπρόσωπος της εταιρείας και των εργαζομένων και όχι ως αντιδήμαρχος».

Ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας κάλυψε τον αντιδήμαρχό του και είπε στη συνεδρίαση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο κ.Μοσχόπουλος και ότι τον έστειλε ο ίδιος για να παρέμβει στις Σκουριές εκ μέρους του δήμου.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ Μιχάλης Βλαχόπουλος και τα μέλη της αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μόλις αυτό έγινε γνωστό συγκεντρώθηκε πλήθος κατοίκων έξω από το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθεί. Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεκινήσουν.


Οι αντιδρώντες απέκλεισαν τις εισόδους του κτηρίου και δεν επέτρεπαν κανέναν από τους περίπου 40 δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους και το δήμαρχο Χρήστο Πάχτα να εξέλθουν από το Δημαρχείο. Μέχρι τις 4 τα χαράματα έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο Δημαρχείο, ενώ απ’ έξω αντιδρώντες και ΜΑΤ είχαν επιδοθεί από νωρίς σε έναν άνευ προηγουμένου κλεφτοπόλεμο γύρω από το Δημαρχείο και εντός των στενών δρόμων της περιοχής.


Έπεσαν πέτρες, ρίχτηκαν δακρυγόνα, άναψαν φωτιές, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα. Εικόνες θλιβερές που γυρίζουν τη βόρεια Χαλκιδική στη δεκαετία του ’90, όταν και τότε είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, που κανείς δεν ήθελε να θυμηθεί… Εκείνες οι μέρες φαίνεται ότι ξαναγύρισαν. «Η νεολαία της περιοχής είναι εξοργισμένη και δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα ανεχτεί κανένας αυτό το ξεπούλημα» λένε στο halkidikinews.gr μέλη της επιτροπής των αντιδρώντων.

«Ο κ.Βλαχόπουλος με την αποχώρησή του από το δημοτικό συμβούλιο άναψε φωτιές στην Ιερισσό» δήλωσε στο halkidikinews.gr o αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος, υποδεικνύοντας ουσιαστικά τον κ.Βλαχόπουλο, ως ηθικό αυτουργό της ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Ο κ.Βλαχόπουλος μιλώντας στο halkidikinews.gr εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. «Δεν μπορώ να παραβρίσκομαι με ανθρώπους που υποκινούν γεγονότα αυτοδικίας» είπε ο κ.Βλαχόπουλος στοχοποιώντας τον αντιδήμαρχο κ.Μοσχόπουλο για τη στάση του τις προηγούμενες μέρες στις Σκουριές.
Τα επεισόδια έληξαν τα ξημερώματα και μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, εντός και εκτός Δημαρχείου και αοφύ ήδη είχε γίνει η Ιερισσός γυαλιά καρφιά, αποφάσισαν να συμφωνήσουν και να αποχωρήσουν όλοι για τα σπίτια τους...

Δυστυχώς, το κλίμα στην Ιερισσό μυρίζει μπαρούτι και οι κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το τέλος. Το ζήτημα είναι, εάν νέοι και παλιοί μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός θα αντέξουν τον πόλεμο νεύρων και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που πλέον έχει εξαγριωθεί…

του Θοδωρή Δούκα

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ halkidikinews.gr ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΕΔΩ και ΕΔΩ


φωτογραφίες:enpoarneas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: