Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στη Θεσσαλονίκη παραμένει η μοίρα των Καναντέρ

Με ανακούφιση υποδέχτηκε την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου η Χαλκιδική, ως περιοχή με μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς το καλοκαίρι, ότι  τελικά τα Καναντέρ παραμένουν στο αεροδρόμιο της Μίκρας, με έδρα την 113 Πτέρυγα Μάχης.

Ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε τη μετεγκατάσταση της μοίρας στην Αθήνα και τη διακοπή λειτουργίας της 113 ΠΜ, προοπτική που θα είχε ως αποτέλεσμα την ερήμωση του αεροδρομίου της Μίκρας και την εξαφάνιση των πτητικών μέσων από τη Βόρεια Ελλάδα.
Η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ) εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη....
το Νοέμβριο του 2006 μεταφερόμενη από την Ελευσίνα, γεγονός που αφενός ενίσχυσε το πρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ελλάδα και αποφόρτισε σημαντικά την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, η οποία διαχειρίζεται εννέα μοίρες και ένδεκα διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων και ελικοπτέρων.


Με οκτώ σύγχρονα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ CL-415, 70 χειριστές πιλότους και 80 τεχνικούς παρείχε μέχρι σήμερα σημαντικό έργο στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2007-2009, ενώ συνέβαλε και στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2010. Εκτός όμως από τη δασοπυρόσβεση η μοίρα αναλαμβάνει και αποστολές έρευνας και διάσωσης και είναι η μοναδική σύγχρονη πτητική μονάδα στον βορειοελλαδικό χώρο, όπου τα περισσότερα στρατιωτικά αεροδρόμια έχουν εγκαταλειφθεί από το 2001.

«Η προσφορά της μοίρας στο έργο της πυρόσβεσης και η μέχρι σήμερα εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναγκών και τον επιχειρησιακό καταμερισμό των πυροσβεστικών μέσων καθιστούν αναγκαία την παραμονή της μοίρας στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει την προεργασία για τη βέλτιστη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την απόφασή του.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: