Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ΝΔ ετοιμάζεται (και) για έξοδο από την κυβέρνηση

Συναγερμός αν επιδιωχθεί από Παπανδρέου και Καρατζαφέρη η παράταση της κυβερνητικής συνεργασίας τους.
Στην αποχώρηση των στελεχών της ΝΔ στα μέσα Φεβρουαρίου από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στην περίπτωση που επιχειρηθεί η παράταση του βίου της, έχει καταλήξει... ο Αντώνης Σαμαράς. Στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν ότι το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο θα τηρηθεί, αλλά πλέον καλλιεργούν το έδαφος για κάθε ενδεχόμενο και προετοιμάζουν το σκηνικό της μεγάλης ρήξης.
«Ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δύο μήνες. Και η θέση του προέδρου δεν χωρεί παρερμηνείες», σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ τόνιζε ότι για τη ΝΔ το αργότερο ώς τα μέσα του προσεχούς Φεβρουαρίου η παρούσα Βουλή θα πρέπει να έχει διαλυθεί - και συνεπώς οι κάλπες να στηθούν τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Κατά την ίδια πηγή, το μήνυμα Σαμαρά, προχθές το βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ότι «η ΝΔ θα σεβαστεί την υπογραφή της» αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για τη γαλάζια έξοδο από την κυβέρνηση Παπαδήμου από τη στιγμή που θα έχουν εξαντληθεί τα χρονικά όρια που συμφωνήθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπως αναγνωρίζουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες, ο συναγερμός στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού ότι θα επιδιωχθεί η παράταση της κυβερνητικής συνεργασίας έγινε ηχηρότερος μετά την αναδίπλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μέχρι πρότινος, στη ΝΔ απέδιδαν τις προτροπές για μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς - όπως εκτιμούν - τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και μια σειρά κορυφαίων στελεχών που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του κόμματος (Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.) επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο. Σε διαφορετική κατεύθυνση θεωρούν ότι κινείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος για τους δικούς του λόγους κρίνουν ότι είναι ο μόνος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που θα επιθυμούσε την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, η παρέμβαση Καρατζαφέρη μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο, στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι αλλάζει τα δεδομένα, καθώς την ανατροπή της αρχικής συμφωνίας προωθούν πλέον τα δύο από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δημιουργώντας κι ένα σκηνικό απομόνωσης για τη ΝΔ.

Ανασχηματισμός. Η προτροπή του προέδρου του ΛΑΟΣ να ανασχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με στόχο ένα μικρότερο και ευέλικτο σχήμα, και να της δοθεί χρόνος που μπορεί να φτάνει ώς την εξάντληση της τετραετίας της παρούσας Βουλής (Σεπτέμβριος 2013), στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι δεν έγινε τυχαία. Κι αυτό γιατί στο επιτελείο Σαμαρά προεξοφλούν ότι οποιοδήποτε σχέδιο για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας θα έχει στην αφετηρία του έναν ανασχηματισμό, μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί να αυξήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου το πολιτικό της κεφάλαιο. Οπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη ληφθεί η απόφαση από την πλευρά της ΝΔ να απορριφθεί, πολύ περισσότερο εάν συνδυάζεται με πρόταση για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα και με μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα. Ο μόνος ανασχηματισμός που θα δεχόταν η ΝΔ θα ήταν η δημιουργία ενός σχήματος υπηρεσιακού χαρακτήρα με μόνη αρμοδιότητα να οργανώσει τις εκλογές.
«Ο σχεδιασμός της ΝΔ δεν μπορεί να είναι ίδιος για κάθε σενάριο παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια σχετικώς μικρή παράταση διαφέρει από την εξάντληση της τετραετίας. Αν, δηλαδή, κριθεί αναγκαία η μετάθεση του εκλογικού χρόνου για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, εμείς θα εμφανιστούμε ότι βάζουμε φωτιά στη σκηνή;», σχολίαζε χθες γαλάζιος βουλευτής του Λεκανοπεδίου, προεξοφλώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν εσωκομματικές διαφοροποιήσεις. Και μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, το γαλάζιο επιτελείο δεν αφήνει περιθώρια συναίνεσης. «Ο μόνος λόγος για να ζητηθεί μια παράταση δύο ή τριών μηνών θα ήταν η λήψη νέων μέτρων. Και ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει εντολή ούτε νομιμοποίηση για να λάβει νέα μέτρα. Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες της επόμενης κυβέρνησης», τονίζει ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: