Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Τalk for talking» ....η ύπαρξη λογαριασμών απο βουλευτές σε τράπεζες της Ελβετίας

Για άλλη μία φορά το περίφημο πλέον «Πόθεν Έσχες» των βουλευτών αν και «Διαδικτυομένο» εν τούτοις αποδεικνύεται πως είναι περισσότερο μία δήλωση ως προς το «Έσχες» παρά ως προς το «Πόθεν».

Τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγονται από την διαδικτυακή ανάρτηση της Βουλής των Ελλήνων η οποία για πρώτη φορά διέθεσε τις δηλώσεις των βουλευτών στο Internet, είναι πως για να είσαι και να διατηρείσαι πολιτικός και πρέπει να «έχεις» και πρέπει να κατάγεσαι από «τζάκι» και...
αναπόφευκτα να αυξάνεις τα εισοδήματα σου, εκτός από τις ελάχιστες εκείνες εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, τους πολιτικούς που είναι ενταγμένοι στην Αριστερά ή στις αριστερές παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Είναι επίσης προφανές πως εκούσια το πολιτικό σύστημα έχει υιοθετήσει αυτήν την μέθοδο της δήλωσης του «Έσχες» ώστε να καταστεί αδύνατη η ιχνηλάτηση του «Πόθεν» κατά την διάρκεια μίας πολιτικής καριέρας. Αθώος του αίματος κρίνεται τελικά ο κ. Ανδέας Λοβέρδος για τον οποίο νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης κυκλοφόρησε η πληροφορία πως αγόρασε ακίνητο στην Νέα Ερυθραία έναντι του ευτελούς ποσού των 17.000 ευρώ. Τελικά κατέστη σαφές και μέσω εξηγήσεων αλλά και μέσω ενός «αστερίσκου» στην δήλωση του πολιτικού, πως οι 17.000 ευρώ δόθηκαν έναντι επισκευής στο ακίνητο και όχι για αγορά.

Ο κ. Γ Καρατζαφέρης είναι προφανώς ο πλουσιότερος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος με την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι εξαιρετικά αυτάρκης αλλά να μην είναι... ακόμη ενδεχομένως, επικεφαλής κόμματος στη Βουλή. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έπονται. Πλούσιοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοί και σύζυγοί τους, διαθέτουν εισοδήματα αν και στο «Πόθεν Έσχες» του κ. Γ . Παπανδρέου παρατηρούνται ελάχιστες μεταβολές των περιουσιακών του στοιχείων. Όχι όμως και σε αυτό του κ. Σαμαρά, όστις φαίνεται ότι επί της ουσίας το 2009 αντάλλαξε περιουσιακό στοιχείο με τον αδελφό του και αγόρασε γη στην Πύλο.

Πτωχότερος ο κ. Τσίπρας με ελάχιστα, σε σχέση με τους άλλους εισοδήματα και ελάχιστες καταθέσεις, πτωχότατη και η Αλέκα Παπαρήγα, πάντα σε σχέση με τους έτερους αρχηγούς. Άλλωστε και οι δύο συνεισφέρουν με ένα μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης στην οικονομική ενίσχυση των κομμάτων τους.

Αυτά ως προς την γενική εικόνα της οικονομικής κατάστασης των αρχηγών. Ως προς του βουλευτές τώρα, για 11 από αυτούς παραμένει ανεξήγητη η μεταβολή στις καταθέσεις τους οι οποίες μειώθηκαν εντυπωσιακά (στους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες). Η Βουλή μέσω των ορκωτών λογιστών θα εξετάσει αν κάποιος εξ αυτών, εξήγαγε χρήματα στο εξωτερικό. Αν κάποιος το έπραξε θα κριθεί παράνομος. Πάντως ουδείς βουλευτής δήλωσε πως διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Θα πείτε βεβαίως πως αν τον διέθετε αυτόν τον λογαριασμό δεν θα ήταν στο όνομά του αλλά σε κάποιο παρένθετο πρόσωπο. Άλλωστε αυτή η κουβέντα γίνεται για να γίνεται, «talk for talking» που λένε και οι Εγγλέζοι.

Για να δούμε από κοντά τα περιουσιακά στοιχεία των αρχηγών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το εισόδημα που δηλώνει ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός ανέρχεται σε 122.113 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 6.926 από άλλη πηγή, ενώ η σύζυγός του Άντα εμφανίζει ως εισόδημα 2.045 ευρώ.

Ο ίδιος κατέχει εξ ημισείας με την σύζυγό του το σπίτι στη Ν. Ερυθραία (Καστρί) έκτασης 365 τ.μ., ενώ η Άντα Παπανδρέου διαθέτει ένα διαμέρισμα και μια μονοκατοικία στην Πάτρα, το πρώτο 83,5 τ.μ. και το δεύτερο 378,5 τ.μ. (έχει την υψηλή κυριότητα), τα οποία προέρχονται από γονική παροχή.

Στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Παπανδρέου εμφανίζονται αμοιβαία κεφάλαια αξίας κτήσης 228.000 ευρώ (είναι της συζύγου), ενώ ο ίδιος διαθέτει σε καταθέσεις 61.379 ευρώ και η σύζυγός του 19.947 ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζει στην κατοχή του αυτοκίνητο 2000 κ.ε..

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει εισόδημα 107.150 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 110.695 ευρώ από λοιπά εισοδήματα, ενώ η σύζυγός του εμφανίζει εισόδημα 53.924 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2008 είχε δηλώσει 107.000 ευρώ, όση η βουλευτική του αποζημίωση, άρα εμφανίζει αύξηση του εισοδήματός του το οποίο συνολικά διαμορφώνεται για το 2009 σε 217.845 ευρώ. Η αύξηση του εισοδήματος αιτιολογήθηκε από την πώληση ακινήτου.

Η ακίνητη περιουσία του κ. Σαμαρά εμφανίζει την εξής εικόνα: το διαμέρισμα της οδού Μουρούζη 10, επιφάνειας 335 τ.μ. συν μια αποθήκη 11 τ.μ., πουλήθηκε και το τίμημα που εισέπραξε (κατείχε το 50% της ιδιοκτησίας) είναι 78.848 ευρώ. Την ίδια χρονιά αγόρασε άλλο διαμέρισμα επί της οδού Μουρούζη 9, επιφάνειας 153 τ.μ. Πρόκειται ουσιαστικά για ανταλλαγή με τον αδελφό του κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, ο οποίος κατείχε το υπόλοιπο 50% του διαμερίσματος της οδού Μουρούζη 10 και το 100% του διαμερίσματος της Μουρούζη 9, το οποίο αγοράστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Επίσης, διαθέτει ένα οικόπεδο 2.335 τ.μ. με κτίσματα 447 τ.μ. στην Κηφισιά, δυο αγροτεμάχια στο Λαύριο έκτασης 565 τ.μ. και 576 τ.μ. (κατέχει ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου), επίσης ένα αγροτεμάχιο στις Ροβιές Εύβοιας έκτασης 9.316 τ.μ. (ποσοστό 50%) και στην Πύλο Μεσσηνίας αγροτεμάχιο 3.126 τ.μ. το οποίο αγοράστηκε το 2009 προς 110.000 ευρώ.

Η σύζυγός του, Γεωργία, εμφανίζει στην κατοχή της διαμέρισμα 167 τ.μ. στο Ναύπλιο, όπως και ένα κατάστημα στην ίδια πόλη επιφάνειας 132 τ.μ., επίσης ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι 134 τ.μ., ένα γραφείο στην Οδό Πανεπιστημίου 27 τ.μ., (ποσοστό εξ αδιαιρέτου), και το ήμισυ οικίας 150 τ.μ. στην Εκάλη και οικοπέδου στην ίδια περιοχή έκτασης 2.265 τ.μ., ενώ κατέχει και ένα μικρό ποσοστό οικοπέδου στην Καλλιθέα έκτασης 554 τ.μ.

Οι καταθέσεις του κ. Σαμαρά ανέρχονται συνολικά σε 294.418 ευρώ, ενώ της συζύγου του σε 13.705 ευρώ και 4.000 λίρες Αγγλίας. Επίσης, ο ίδιος έχει στην κατοχή του δυο αυτοκίνητα 1.600 και 2.000 κ.ε..

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Είναι η πτωχότερη πολιτική αρχηγός καθώς δηλώνει εισόδημα 91.750 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 43.401 ευρώ από άλλες πηγές (από σύνταξη του αποθανόντος συζύγου της, Θανάση Παπαρήγα).

Κατέχει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα από κληρονομιά, δεν διαθέτει μετοχές, ομόλογα κλπ. παρά μόνο 700 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι όπως όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης αποδίδεται στο κόμμα.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Αναμφισβήτητα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι ευκατάστατος και μακράν πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός και εμφανίζει μεγάλη αύξηση του εισοδήματός του, την οποία ο ίδιος αποδίδει στα δικαιώματα που εισέπραξε από την πώληση για ένα χρόνο της τηλεοπτικής εκπομπής του στο «Τηλε-Άστυ» σε κυπριακό κανάλι (ΕΧΤRΑ). Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δηλώνει 102.324 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 165.750 ευρώ από λοιπές πηγές (η πώληση της εκπομπής), ενώ η σύζυγός του δηλώνει 6.000 ευρώ εισόδημα.

Εμφανίζει μεγάλη ακίνητη περιουσία: Έναν βοσκότοπο 8.500 τ.μ. από κληρονομιά στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, όπως και οικόπεδο 250 τ.μ. στην ίδια περιοχή, ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. στην Αθήνα, τέσσερα διαμερίσματα στην Καλλιθέα από 25 τ.μ. έως 151 τ.μ. συν ένα πάρκινγκ 120 τ.μ., μια οικία στην Κερατέα 135 τ.μ., ένα διαμέρισμα 135 τ.μ. στο Π. Φάληρο, επίσης εμφανίζεται να αρχίζει το 2009 την ανοικοδόμηση κτίσματος 553 τ.μ. στο Π. Φάληρο (κόστος κατασκευής δηλώνεται 295.821 ευρώ με δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου).

Ακόμα κατέχει βοσκότοπο 2.000 τ.μ. στο Σοφικό Κορινθίας (από κληρονομιά) και οικία 7.554 τ.μ. στις Λιβανάτες Φθιώτιδας με (προϋπάρχουσα) πισίνα.

Ακίνητη περιουσία δηλώνει και η σύζυγός του Παρασκευή, η οποία κατέχει διαμέρισμα 58 τ.μ. στην Αθήνα, διαμέρισμα 61 τ.μ. στην Καλλιθέα, δυο καταστήματα στην ίδια περιοχή 65 τ.μ. και 64 τ.μ. (όλα τα παραπάνω από δωρεά), ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. στο Μάτι Αττικής (από κληρονομιά), μια αποθήκη 70 τ.μ. στην Κορινθία, ένα βοσκότοπο 13.000 τ.μ. στην Κατερίνη, όπως και μια οικία 120 τ.μ. στην ίδια περιοχή.

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει επίσης 22.385 ευρώ καταθέσεις και η σύζυγός του 49.000 ευρώ. Επίσης, το 2009 πουλήθηκε ένα αυτοκίνητο 3700 κ.ε. προς 26.500 ευρώ, ενώ αποκτήθηκαν ένα άλλο αυτοκίνητο του ιδίου προς 20.000 ευρώ και της συζύγου του άλλο ένα προς 15.000 ευρώ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διαθέτει και βάρκα έξι ατόμων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει εισόδημα 22.872 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 25.332 από άλλες πηγές.

Είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα (γονική παροχή), ενώ οι καταθέσεις του είναι 1.276 ευρώ στην Alpha και 7.860 ευρώ στην Εθνική. Είναι, τέλος, κάτοχος μοτοσυκλέτας 650 κ.ε.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις δηλώσεις όλων των βουλευτών


Εισαγγελέας αναλαμβάνει να εξετάσει την δήλωση «Πόθεν Έσχες» του Άκη


«Ανειλικρινή» χαρακτήρισε τη δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα περιουσιακά του στοιχεία για το 2009- 2010, ο πρόεδρος της επιτροπής που ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε στον κ. Αργύρη, λέγοντας τα εξής:

Σχετικά με τα όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «ανειλικρινή» τη δήλωση μου πόθεν έσχες του έτους 2010, δηλώνω τα ακόλουθα:
Το «σήριαλ» με τη συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα. Από την Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής επανειλημμένα μου ζητήθηκαν και απέστειλα επιπρόσθετα στοιχεία τόσο για την περιουσιακή μου κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και τη διαχρονική εξέλιξή τους, ενώ τα δεδομένα ήταν εξ αρχής γνωστά και κατατεθειμένα στις φορολογικές δηλώσεις μου και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Απέστειλα όλα τα τραπεζικά στοιχεία και τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το έτος 1981, όταν και εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή έρευνα από την Επιτροπή πόθεν έσχες, παράλληλα και με τον έλεγχο που επί έναν χρόνο διεξάγει το ΣΔΟΕ στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία μου.

Επί των συγκεκριμένων θεμάτων που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής:

Α. Καμία παράβαση στο πόθεν έσχες μου του οικονομικού έτους 2010 (χρήσης 2009), που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2010, δεν υπήρξε λόγω της μη δήλωσης του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου, που αγοράστηκε το Πάσχα του 2010 και το οποίο δηλώθηκε κανονικά, -όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει- στη φορολογική δήλωση του επομένου έτους, δηλαδή του 2011. Παρ όλα αυτά, κατέθεσα στην Επιτροπή πόθεν έσχες ήδη από το φθινόπωρο του 2010 όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Έτσι ώστε, παρόλο που δεν είχα σχετική υποχρέωση, η Επιτροπή να μπορέσει να ελέγξει την αγορά του ακινήτου μέσα στην ίδια οικονομική χρήση 2010, ενώ η αγορά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2010.

Β. Όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που δήθεν δεν δικαιολογούνται, όπως έχω δηλώσει στην Επιτροπή, το συνολικό μη αναλωθέν κεφάλαιο προς κάλυψη τεκμηρίων για τα οικονομικά έτη 2003 έως 2010 ανέρχεται στο ποσό των 719.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει οποιαδήποτε αγορά περιουσιακών στοιχείων και τα τεκμήρια διαβίωσής μου για το εν λόγω διάστημα μέχρι και σήμερα.

Επομένως, τα περί «ανειλικρίνειας» επιστρέφονται σε όσους τα εκτόξευσαν.

Κ.Κ.Ε.:«Το "έσχες" θα βγει το "πόθεν" δεν θα βγει»


Το «έσχες» θα βγει, το «πόθεν» δεν πρόκειται να βγει, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν μετά από σχετική ερώτηση κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών για το 2009.

«Εγώ θα πρόσθετα, στο πόθεν έσχες των πολιτικών και το πόθεν έσχες των επιχειρηματιών», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι ανάγκη να βγει πηγαίνοντας στις τράπεζες της Ελβετίας». «Μπορεί να υπολογιστεί πόσο μέρος της δουλειάς των εργαζομένων είναι απλήρωτο. Με τα επίσημα στοιχεία. Υπάρχει νόμιμη κλοπή της ταξικής εκμετάλλευσης, της υπεραξίας, και από εκεί και πέρα υπάρχει βεβαίως και η παράνομη κλοπή», υποστήριξε.

Το «πόθεν» για τους πολιτικούς δεν πρόκειται να βγει, επανέλαβε, «όταν, παραδείγματος χάριν, δεν ονομαστικοποιούνται οι μετοχές των επιχειρήσεων, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια στην εξαγωγή κεφαλαίων, όταν υπάρχει δηλαδή το απόρρητο, τότε τι μπορείς να βρεις;».

ΔΗΜ.ΑΡ.: «Αυστηρότερο έλεγχο στο πόθεν έσχες»

Την ανάγκη λήψης μέτρων που θα συμβάλουν στο να επανακτήσει το κύρος του το πολιτικό σύστημα υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των βουλευτών.

Όπως επισημαίνει: «Η καθυστερημένη απόφαση της βουλής για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των βουλευτών στο διαδίκτυο είναι μια θετική ενέργεια, η οποία ωστόσο θα μείνει ανολοκλήρωτη αν δεν συνοδευτεί με αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο στο «πόθεν» και μάλιστα από το πρώτο έτος εκλογής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: