Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζει η πολιτική του ΥΠΕΣ για τους ΦΟΣΔΑ

Στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Εσωτερικών στην υπόθεση των ΦοΔΣΑ Α.Ε. μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν τη σχετική αποκάλυψη της aftodioikisi.gr. Αν και η αρχική ρύθμιση που είχαν επεξεργαστεί οι Χάρης Καστανίδης και Πάρις Κουκουλόπουλος προέβλεπε ότι οι νέοι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) θα ήταν είτε ανώνυμες εταιρείες είτε ΝΠΙΔ, στην τελική ρύθμιση που έχει τη σφραγίδα του νέου υπουργού Τάσου Γιαννίτση η νομική μορφή θα αποφασίζεται από τους ίδιους τους ΦοΔΣΑ,  στους οποίους συμμετέχουν η περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής.
Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο, δίνοντας στην ουσία «γραμμή», μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και.... σχετικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, εξέδωσε μόλις χθες (δέκα ημέρες πριν από τη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ) τη σχετική υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφει ο Π. Κουκουλόπουλος και με την οποία η διάδοχη κατάσταση του ΕΣΔΚΝΑ, ο «Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)», που αποτελεί το ΦοΔΣΑ Αττικής, θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Κατ' επιλογήν η νομική μορφή για τους άλλους ΦοΔΣΑ
Για τους υπόλοιπους ΦοΔΣΑ, η απόφαση για τη νομική μορφή που θα έχουν, (αν δηλαδή θα είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή Α.Ε.) το «μπαλάκι» ρίχνεται στο «τερέν» των δήμων και των περιφερειών, που όμως εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποφασίσουν υπό την πίεση των εργαζομένων να τους μετατρέψουν σε ΝΠΙΔ ή Α.Ε.
Με τη δημοσίευση της απόφαση για τον ΦοΔΣΑ Αττικής αλλά και την ανακοίνωση της σχετικής ρύθμισης που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ θέλει να κυλήσει ομαλά η σημερινή (στις 11 το πρωί) συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία -σε περίπτωση μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε ιδωτικούς- δε θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τους εργαζομένων σε αυτούς
Να σημειωθεί ότι, για παράδειγμα, ΦοΣΔΑ με τη μορφή  ανώνυμης εταιρείας είναι η ΔΥΑΔΙΜΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργημα του σημερινού υφυπουργού Εσωτερικών.
aftodioikisi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: