Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση του γραφείου του Μ.Γιλμάζ επιβεβαιώνει τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση

Μυστική έκθεση που συνέταξε το 1997 ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ επιβεβαιώνει τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση, την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο αλλά και μία επίθεση σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στη Λαμία, αποκαλύπτει η εφημερίδα Milliyet.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) είχε ζητήσει την εξαφάνιση της... επίμαχης έκθεσης διότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αντίποινα από άλλες χώρες.

Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούν πως υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.

«Η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα. Κάποιοι είχαν πει ότι "αφού εκείνοι μας πονάνε, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς". Δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους», αναφέρουν.

Προσθέτουν πως η μία ομάδα ήταν οι ειδικές δυνάμεις οι οποίες ανέλαβαν τις πυρκαγιές και η δεύτερη οι μυστικές υπηρεσίες που ανέλαβαν τις βομβιστικές επιθέσεις.

Οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι "κρατικά μυστικά" θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».

Η Milliyet σημειώνει ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα -πάντα κατά τη Milliyet- σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.

Στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Τσαν Ντουνάρ γράφει ότι οι εμπρησμοί δεν αποτελούσαν μυστικό.

Σχολιάζοντας την έκθεση για τη δράση της ΜΙΤ κάνει λόγο για πραγματικότητα που όλοι γνώριζαν και προσθέτει: «Τίποτα δε μένει μυστικό. Στην έκθεση (για το σκάνδαλο Σουρουρλούκ) υπήρχαν ισχυρισμοί για τις επιχειρήσεις του παρακράτους στο εξωτερικό, πυρκαγιές σε δάση, υπόθαλψη δολοφόνων και εκτελέσεων. Στην έκθεση κατηγορούσαν την ΜΙΤ ότι χρησιμοποιούσε αναξιόπιστα άτομα».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται και η εφημερίδα Vatan γράφοντας πως υπάρχουν πάνω από 10 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα». Κατά την τουρκική εφημερίδα, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στους φακέλους της δίκης για τη δράση της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκένεκον.

Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, η έκθεση βρέθηκε έπειτα από τη σύλληψη του Ντογού Περίντσεκ, μέλους της Εργκένεκον, και εκτός από τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι είχε εντοπιστεί ως στόχος επίθεσης ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στη Λαμία.

Στο στρατόπεδο αυτό, γράφει η έκθεση, είχαν εκπαιδευθεί Κούρδοι για εμπρησμούς στην Τουρκία, γι' αυτό και στη συνέχεια συνέβησαν αντίποινα με πυρκαγιές σε ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, καθώς και εκρήξεις στην Κρήτη. Την ίδια περίοδο, προσθέτει, πολλά καταστήματα των μελών του PKK στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4683645

Δεν υπάρχουν σχόλια: