Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Απεργία γιατί η «αργία» πέφτει... Σάββατο


Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, με αίτημα που συνιστά πρόκληση για τον δοκιμαζόμενο από τις συνέπειες της κρίσης εργαζόμενο, προχώρησε η συνδικαλιστική ηγεσία της «Εθνικής Ασφαλιστικής».
Διεκδικεί να μεταφερθεί την Παρασκευή η εθιμικού χαρακτήρα αργία της παραμονής του Νέου Ετους, που φέτος συμβαίνει να συμπίπτει με Σάββατο.
Σε εποχές οικονομικής ευμάρειας, στην «Εθνική Ασφαλιστική» είχε επικρατήσει η συνήθεια οι εργαζόμενοι να...
δουλεύουν εκ περιτροπής την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εφόσον συνέπιπταν με εργάσιμες μέρες. Επρόκειτο για απλή απόφαση γενικού διευθυντή, που υπογράφηκε το 1984.
Κεκτημένο δικαίωμα
Φέτος οι παραμονές των δύο εορτών συνέπεσαν με Σάββατο. Η απεργία που κήρυξε το ΔΣ του συλλόγου οφείλεται στην αντίληψη ότι αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα η συγκεκριμένη εκ περιτροπής αργία, που μάλιστα μεταφέρεται υποχρεωτικά και αυτοδικαίως.
Οι αντιδράσεις, που πλανώνται, είναι έντονες. Επισημαίνεται ότι:
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεργάτες της «Εθνικής Ασφαλιστικής», αγωνιούν να επιβιώσουν σε μια αγορά που έχει υποστεί καθίζηση από την κρίση.
  • Χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν το τέλος του χρόνου για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους. Κάποιοι απ΄ αυτούς έχουν χάσει και τις δουλειές τους.
Η απεργία προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Μοναδικό αίτημα των συμμετεχόντων αποτελεί να μην εργαστούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ημέρα εργάσιμη για τους χιλιάδες άλλους εργαζομένους.
Δεν είναι χωρίς αξία η παρατήρηση που γίνεται, ότι δηλαδή: Η κοινωνική προτεραιότητά τους έγκειται τελικά στο να στείλουν υποτίθεται μήνυμα στη διοίκηση, πως «οποιαδήποτε περικοπή δικαιωμάτων δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη». Τυπική είναι η συγνώμη που ζητούν για την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων με την εταιρεία και των χιλιάδων ασφαλιστικών πρακτόρων της.

http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: