Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Εξέπνευσε η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος εις βάρος του- Παραμένει ασύλληπτος ο Εφραίμ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ. Στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας εξέπνευσε η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψής του, ενώ ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής, ο οποίος τον εξέτασε εκ νέου το πρωί της Δευτέρας, διαπίστωσε βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του.
«Διαπίστωσα ότι εμφανίζει ύφεση η λοίμωξη του αναπνευστικού που τον ταλαιπωρούσε και έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα της... δισκοπάθειάς του» είπε ο γιατρός, ο οποίος εκτίμησε ότι την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο ηγούμενος θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο.

«Ωστόσο», όπως πρόσθεσε, «αυτό θα καθοριστεί σε νεώτερη εξέταση, νωρίς το απόγευμα (σ.σ. της Δευτέρας».

Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, στη Μονή έχει μεταβεί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν ότι οι κατηγορούμενοι με προβλήματα υγείας μπορούν να κρατούνται στα νοσοκομεία των φυλακών.

Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κρατά αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη, καθώς δεν έχουν γνώση της δικογραφίας».

Καταλήγει, πάντως, ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Ο ίδιος ο ηγούμενος Εφραίμ φέρεται, σύμφωνα με μπλογκ φίλων της Μονής Βατοπεδίου, να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του: «Είμαι μοναχός και πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη... Δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου, αλλά γι' αυτούς που έστησαν αυτήν τη σκευωρία».

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος -και όχι μόνο. Συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τους οποίους επικαλέστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, τόνισαν ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η χρονική συγκυρία της προφυλάκισης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Ανθιμος, αφού ξεκαθάρισε ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε και εκείνος τον προβληματισμό των πιστών για τη χρονική συγκυρία των γεγονότων. Την έκπληξή του για την απόφαση προφυλάκισης του κ. Εφραίμ εξέφρασε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Αίσθηση ωστόσο, αλλά και ερωτήματα, προκαλούν οι ρωσικές αντιδράσεις για την ίδια υπόθεση, που είναι ιδιαιτέρως σφοδρές, καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση Εφραίμ. Χαρακτηριστικά, για «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» απόφαση έκανε λόγο στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ο αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις πρωθιερέας, Ιγκόρ Γιάκιμτσουκ.

Όπως είπε, «πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού, αποτελεί υπερβολικό μέτρο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν υπάρχει βασιμότητα στην απόφαση της σύλληψης, γιατί γι' αυτό χρειάζεται καλή γνώση τόσο της ελληνικής νομοθεσίας όσο και των στοιχείων της υπόθεσης, όμως και μόνο το γεγονός της σύλληψης του γέροντος Εφραίμ, πολύ περισσότερο, που σήμερα εορτάζονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα».

«Σε πολλούς πιστούς στην Ελλάδα αυτό θα χαλάσει τη γιορτή» εκτίμησε ο Ρώσος ιερωμένος και εξέφρασε την έκπληξή του, γιατί «η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία». «Μπορεί», πρόσθεσε, «να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο».

Το Σάββατο, με ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κράτηση Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία.

Με πρωτοβουλία, δε, του αντιπροέδρου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, Μιχαήλ Γιάκουσεφ, δημιουργήθηκε στο Facebook σελίδα υποστήριξης του κ. Εφραίμ, στην οποία καλούνται να υπογράψουν και να αφήσουν τα σχόλιά τους οι Ρώσοι πιστοί.

Ταυτόχρονα, οι φίλοι του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, μετά τη δημιουργία σελίδας υποστήριξης στο Facebook, ξεκίνησαν και τη διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών,

Η συλλογή υπογραφών γίνεται, για να είναι εφικτή, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ηλεκτρονικής καμπάνιας, «η κοινοποίηση στους αρμοδίους της μαζικής μας αντίδρασης, ως ελάχιστη έκφραση συμπαράστασης στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Γέροντα Έφραιμ».

Η συγκέντρωση των υπογραφών γίνεται στη σελίδα http://www.freegerontaefraim.com/vote.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: