Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η γουρουνοχαρά στο Στανό


Η γουρουνοχαρά είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη πολλών δεκαετιών. Στο Στανό του δήμου Αριστοτέλη τηρούν ακόμα αυτό το έθιμο και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στήνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι , έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που....
περίσσευε, έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες ( κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές ( πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).


«Το έθιμο της γουρουνοχαράς αναβιώνει κάθε χρόνο η Εκπολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Στανού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ο κόσμος κάθε χρόνο μας τιμά και συμμετέχει στη γιορτή» ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας Άννα Κασαμπαλή.

Μόλις σχολάσει η εκκλησία, σφάζονται τα γουρούνια, τεμαχίζονται και αρχίζει το ψήσιμο. Στην αρχή μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους  ντόπιο τσίπουρο και λουκάνικα, στη συνέχεια χοιρινό με κρασί, ενώ σε μεγάλα καζάνια ετοιμάστηκαν τσιγαρίδες και πατσάς.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από  χορευτικά συγκροτήματα, ενώ τη γιορτή πλαισίωσαν παραδοσιακές ορχήστρες. Τα ψητά και το κρασί ήταν άφθονα και δωρεάν.

halkidikinews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: