Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Προφυλακιστέος ο Εφραίμ


Προφυλακιστέος ο Εφραίμ
Δύο χρόνια μετά το πολύκροτο σκάνδαλο των "ιερών" ανταλλαγών, ο μοναχός Εφραίμ γίνεται ο μόνος κατηγορούμενος που παίρνει τον δρόμο για τις φυλακές, και αυτό με τη βούλα του δικαστικού συμβουλίου, αφού ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν διαφωνήσει για την ποινική του μεταχείριση.

Οι δικαστές υιοθέτησαν σήμερα την άποψη της ανακρίτριας ότι πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος, καθώς εάν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει νέα αξιόποινα αδικήματα, και σε βάρος του εξεδόθη ήδη ένταλμα ...
σύλληψης.

Οι συνήγοροι του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου ανέφεραν ότι ο Εφραίμ προτίθεται να παρουσιαστεί αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα στις Καρυές, ενώ την εκτίμηση αυτή εξέφρασε και ο διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Κασμίρογλου δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν ο μοναχός βρίσκεται εντός της Αθωνικής Πολιτείας.

Στις 6 Δεκεμβρίου η ανακρίτρια κ. Καλού είχε "δείξει" στον Εφραίμ την πόρτα των φυλακών, ενώ ο εισαγγελέας είχε την άποψη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, όροι που επιβλήθηκαν και στον μοναχό Αρσένιο, μετά την πολύωρη απολογία του.

Χθες, ο ηγούμενος Εφραίμ παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως ενώπιον του συμβουλίου Εφετών και προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την προφυλάκισή του, τα επιχειρήματά του ωστόσο δεν έγιναν δεκτά.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Εφραίμ ήταν βαρύ, αφού οι δικαστικές αρχές του απέδιδαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των ανταλλαγών της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων με οικόπεδα του Δημοσίου. Ειδικότερα, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον μοναχό είναι για:

  • Ηθική αυτουργία σε απιστία
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση
  • Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε με την πεποίθηση πως η λίμνη ανήκε στη μονή βάσει των γνωμοδοτήσεων που είχαν ήδη εκδοθεί. Μάλιστα, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι προσπάθησε να ασκήσει επιρροή σε πολιτικούς για να επιτύχει την ανταλλαγή των εκτάσεων. Όσο για τις επισκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου, είχε υποστηρίξει ότι αυτές έγιναν για να δοθούν προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις της Μονής.

Η θύελλα για τις "ιερές" ανταλλαγές ξέσπασε μετά την 19σέλιδη παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ο οποίος ζητούσε τον Σεπτέμβριο του 2008 να ερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, αλλά και η νομιμότητα των ανταλλαγών.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι δύο εισαγγελείς Σωτηροπούλου και Κολιούσης "σκόνταψαν" σε ευθύνες υπουργών, αλλά η δικογραφία δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή. Οι εισαγγελείς παραιτήθηκαν, το ίδιο και υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η πρώτη εξεταστική στη Βουλή ήταν μονόδρομος. Χρειάστηκε μία ακόμη εξεταστική και μία προανακριτική εξέταση στη Βουλή, όπου όμως η πρόταση για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο 6 εμπλεκόμενων υπουργών απερρίθφη και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου περιορίστηκε στις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων, συνολικά 32.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη δυσαρέσκειά του για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, σημειώνοντας: "Ποια δικαιοσύνη οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αυτή που κλείνει στην φυλακή έναν μοναχό και θέλει να απελευθερώσει άμεσα από τις φυλακές βιαστές, ληστές και εμπόρους ναρκωτικών;".
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17533&subid=2&pubid=28285427

Δεν υπάρχουν σχόλια: