Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Καθιέρωση ημέρας μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως συνέπεια τροχαίων ατυχημάτων, ενώ 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Μάλιστα οι τροχαίοι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στους
νέους ηλικίας 15 με 44 ετών. Στη χώρα μας τα στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά καθώς κάθε χρόνο περίπου 1.600 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22.000 τραυματίζονται. Το αίτημα για την καθιέρωση και από τη χώρα μας της 3ης Κυριακής του Νοέμβρη ως Παγκόσμιας ημέρας μνήμης και στην Ελλάδα των τροχαίων θυμάτων έγινε αποδεκτό από ....
την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υπεγράφη η σχετική Πράξη από τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Με την πράξη αναγνώρισης της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων καλύπτεται  μια παράλειψη χρόνων της ελληνικής πολιτείας.  Κατοχυρώνεται και οργανώνεται πλέον θεσμικά η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη δημόσια αναγνώριση της Μνήμης των θυμάτων των τροχαίων συγκρούσεων και του πόνου των οικογενειών τους. Οι εκδηλώσεις μνήμης συνδέονται επίσης με την τιμητική αναφορά σε όσους εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατροί, νοσοκόμοι κλπ).
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των θυμάτων τροχαίων θα επιτρέψει τον συντονισμό όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται για να  αναδείξουν το πρόβλημα των τροχαίων συγκρούσεων μέσα από τα πρόσωπα αυτών που χάθηκαν. Ήδη το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθεί τη συνέργεια μεταξύ φορέων της πολιτείας και οργανώσεων με στόχο τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης των ατυχημάτων για να περιορισθούν σημαντικά οι ανθρώπινες απώλειες και οι τραυματισμοί, να υπάρξει ψυχολογική στήριξη στους συγγενείς των νεκρών και στους τραυματίες και προ πάντων να επιδιωχθεί αλλαγή κυκλοφοριακής συμπεριφοράς. Η καθιέρωση της ημέρας μνήμης θα είναι το έναυσμα για μια πανελλαδική συστράτευση που θα κινητοποιήσει κυβερνητικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και την κοινωνία, σε δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τις οικογένειες των θυμάτων στοχεύοντας παράλληλα στη συμπαράσταση για τους επιζώντες της ασφάλτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: