Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ψάχνουν λεφτά για τα μαθητικά δρομολόγια


Ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των δημάρχων αποτελούν τα μαθητικά δρομολόγια, έτοιμη να σκάσει στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς το υπουργείο έχει αποφασίσει την λήξη των συμβάσεων και την υπογραφή νέων με το μισό κόστος και μάλιστα χωρίς να διασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις στους δήμους.

Παρότι άπαντες θα έπρεπε να είναι έτοιμοι για την έναρξη των δρομολογίων, και πάλι η υπόθεση οδεύει σε αδιέξοδο σε αρκετούς δήμους. Οι διαδικασίες των διαγωνισμών έχουν κινηθεί από τους ΟΤΑ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κηρύχτηκαν άγονοι και μαθητικά δρομολόγια έμειναν στα...
αζήτητα. Με προτροπή του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου στην έσχατη περίπτωση θα διανεμηθούν τα ατομικά επιδόματα στους μαθητές, λύση στην οποία θα προσφύγει μάλλον και ο δήμος Νέας Προποντίδας, αφού με το διαγωνισμό καλύφθηκαν μόλις τα 8 από τα 43 δρομολόγια.

Για τους λεωφορειούχους ο μαθηματικός τύπος αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού, όπως λένε, καθιστά ασύμφορη την εκτέλεση των δρομολογίων.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών τα παρακρατηθέντα, ώστε να ανασάνουν οικονομικά, διαφορετικά προειδοποίησαν πως στις αρχές του νέου έτους βάζουν λουκέτο.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία, ζητά άμεσα οικονομική ενίσχυση για τα μαθητικά δρομολόγια του δήμου. Πάντως στο δήμο Πολυγύρου από το διαγωνισμό καλύφθηκαν 8 από τα 97 δρομολόγια...
« Σας γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο να  διασφαλιστεί  άμεσα με απόφαση δέσμευσης κονδυλίων  των συναρμόδιων  Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ύψους 780.000,00€ ή χρηματοδότηση του έργου «Μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πολυγύρου για το σχολικό έτος 2011-2012». Ο Δήμος μας, λόγω της ισχνής οικονομικής κατάστασής του, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αρμοδιότητα  αυτή που του έχει ανατεθεί.
Προκειμένου λοιπόν, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το μεταφορικό έργο των μαθητών  του Δήμου Πολυγύρου, παρακαλούμε για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού.
Σε κάθε περίπτωση λόγω μη χρηματοδότησης, η όλη διαδικασία των διαγωνισμών και η όποια εκταμίευση είναι ενέργειες μη νόμιμες και σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ελεγκτικού συνεδρίου, αν δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση και κατ' ακολουθίαν ο αντίστοιχος για το αντικείμενο αυτό κωδικός, δεν υπάρχει δυνατότητα σύννομης εκτέλεσης και ολοκλήρωσης της όλης προδικασίας και διαδικασίας ενός τέτοιου διαγωνισμού, λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να συμπράξει ο Δήμος μας σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες».

 http://halkidikinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5132%3Apsahnoyn-lefta-gia-ti-metafora-mathiton&catid=1&Itemid=5
Της Κέλλυς Γρηγοριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: