Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζουν χέρια τα μεταλλεία Κασσάνδρας

Την σχεδιαζόμενη συμφωνία εξαγοράς της European Goldfields από την Eldorado ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της τελευταίας, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Ουσιαστικά, όταν ολοκληρωθεί το deal η νέα εταιρεία θα είναι από τις επικεφαλής σε...
υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό κόστος των μεσαίου μεγέθους εταιρειών παραγωγής χρυσού διεθνώς με κεφαλαιοποίηση 11 δισ. αμερικανικών δολαρίων. 

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της Eldorado, ένα από τα οφέλη της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι η European Goldfields θα διαθέτει τα χρηματοοικονομικά μέσα για χρηματοδότηση της κατασκευής και μελλοντικής έρευνας στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται και στα μεταλλεία Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνη). 


Όπως είναι γνωστό, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η εκμετάλλευση των οποίων θα δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας αποτελώντας επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 


Παράλληλα το έργο χρυσού στο Πέραμα του Έβρου θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας, συνιστώντας συνολική επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο τη μεταλλευτικής έρευνας στην περιοχή θα επενδυθούν επιπροσθέτως 10 - 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα δημιουργηθούν 4.000 – 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης. 


Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί συμμετέχουν με 15% οι Fidelity, η Blackrock με 14% και η Άκτωρ Κατασκευαστική / Qatar Holdings με περίπου 5%.


Τι γράφουν τα ξένα δημοσιεύματα
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Eldorado Gold έκανε σήμερα γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με την European Goldfields, η οποία επίσης επιβεβαιώνει τη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Eldorado προσφέρει 0,85 δικές της μετοχές και 0,0001 καναδικά δολάρια για κάθε μετοχή της Εuropean Goldfields, τίμημα που αντιστοιχεί σε 13,08 καναδικά δολάρια και σε premium 48,4% με βάση το κλείσιμο των δύο μετοχών της 5ης Δεκεμβρίου.


Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό της European Goldfields απέκτησε στις αρχές Οκτωβρίου η Qatar Holdings 130.000.000 καναδικών δολαρίων.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η European Goldfields για καιρό θεωρείτο υποψήφιος στόχος εξαγοράς, ειδικά αφότου έλαβε -με μεγάλη καθυστέρηση- τις απαραίτητες άδειες από το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εταιρεία σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού της Ευρώπης.


Μετά την ολοκλήρωση του deal, οι σημερινοί μέτοχοι της Eldorado θα έχουν στην κατοχή τους το 78% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της European Goldfields θα έχουν στην κατοχή τους ποσοστό περί του 22%.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: