Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Μέχρι και τρία χρόνια απλά και μόνο για να πάρει το «πράσινο φως» ένα έργο του ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή Διάσκεψη των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, το 2008 ο χρόνος υλοποίησης των προγραμμάτων, δηλαδή από την υποβολή της πρότασης μέχρι τη σύμβαση και την πληρωμή έφθανε ακόμη και τα τρία χρόνια!
Συγκεκριμένα, οι κρατικές υπηρεσίες χρειάζονταν περίπου 300 ημέρες... προκειμένου να αξιολογήσουν ένα έργο που φιλοδοξούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια απαιτούνταν άλλες 90 ημέρες για την ένταξη στο Πρόγραμμα και το «δράμα» συνεχιζόταν με άλλες περίπου 280 ημέρες για τη συμβασιοποίηση του έργου και περίπου 200 ημέρες για την πληρωμή

Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη που η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2009 ήταν στο «τραγικό» 3% που σήμανε συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Επιταχύνονται  και παρακολουθούνται 181 έργα

Με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής του ΕΣΠΑ του 5% που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρείται να επισπευθεί το Πρόγραμμα ώστε να βελτιωθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού που έχει γίνει, παρακολουθείται συστηματικά η πορεία 181 έργων συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χαρακτηριστεί έργα προτεραιότητας. Ήδη, ένας σημαντικός αριθμός έργων («νεκρά έργα» που ενώ είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν είχαν δημοπρατηθεί για 6 έως και 24 μήνες) έχει επιταχυνθεί.

Αντίστοιχα, επιτεύχθηκε η σύντμηση του χρόνου υλοποίησης των έργων στον περίπου 1,5 χρόνο, ενώ -όπως ανακοινώθηκε- ο αρμόδιος επίτροπος ανέλαβε μέχρι το τέλος του έτους να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έναν κατάλογο προτεραιοτήτων για την ελληνική κυβέρνηση που θα βοηθήσει στην αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων.

Ή ολοκληρώνουμε 1.000 έργα εντός του 2012 ή επιστρέφουμε 3.5 δισ. ευρώ


Για 1.000 έργα που εκκρεμούν στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έκανε λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.


Τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται εν εξελίξει αλλά πλέον τίθεται εν αμφιβόλω αν θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του 2012 ή και… γενικότερα αν θα ολοκληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση, η μη περάτωσή τους μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα σημάνει την επιστροφή 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ…
star.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: