Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Eπιστολή Παπαδήμου με υπογραφές Γιώργου και Σαμαρά

Το Eurogroup αναμένει μία επιστολή, την οποία θα υπογράφει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και θα συνυπογράφουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, τόνισε ο εκπρό

Διεργασίες Αθήνας - Βρυξελλών ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Στόχος να έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τη Δευτέρα που ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Ρομπάι και Μπαρόζο

Το Eurogroup αναμένει μία επιστολή, την οποία θα υπογράφει ο... πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και θα συνυπογράφουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, τόνισε ο εκπρόσωπός του, Ζ. Κλ. Γιούνκερ
Με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητεί η Ευρωζώνη, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, για να υπάρξει φόρμουλα συμβιβασμού. Επιδίωξη είναι το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τους κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, να έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου, με λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης της κατάστασης φάνηκαν χθες με τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι αναμένει επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα.
Λίγο αργότερα, ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, αποσαφήνισε ότι "το Eurogroup αναμένει μία επιστολή, την οποία θα υπογράφει ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος και θα συνυπογράφουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού". Πάντως, είναι σαφές ότι, παρά την επιμονή της Ευρωζώνης σε έγγραφες δεσμεύσεις, καταβάλλεται πλέον σημαντική προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, σε πρώτη φάση, σε επίπεδο εντυπώσεων και στη συνέχεια σε επίπεδο ουσίας, ώστε να βρεθεί συμφωνία που θ'ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της 6ης δόσης.
Στο πλαίσιο αυτής της πιο διαλλακτικής στάσης που αρχίζει σταδιακά να επιδεικνύει η Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα ληφθεί πριν από το τέλος του μήνα.
"Οδικός χάρτης"
Eπιστολή Παπαδήμου με υπογραφές Γιώργου και Σαμαρά
Παράλληλα, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τις θέσεις του περί "λανθασμένου" μείγματος οικονομικής πολιτικής, η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί, ήταν χθες κατηγορηματική: "Yπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου. Aυτό το μείγμα πολιτικής είναι το ενδεδειγμένο και θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια".
Eπιστολή Παπαδήμου με υπογραφές Γιώργου και Σαμαρά
Eξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Ο. Μπαγί, αφού είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι δημιούργημα των Βρυξελλών, τόνισε ότι πάγιο αίτημα της Επιτροπής είναι η έκκληση για εθνική ενότητα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα κόμματα με βάση τις ιδεολογικές τους θέσεις και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι το τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
H λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός και το ζητούμενο είναι να συνοδεύεται από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως σε χώρες όπου έχουν παρατηρηθεί χρόνιες απώλειες ανταγωνιστικότητας όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, αυτό που προέχει, ειδικά στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό γιατί, όπως προσέθεσε, έπειτα από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης αυτό που απαιτείται είναι να μην προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις και να υπάρχει πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων.
Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: