Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ιερές ανομίες στoν Τρίλοφο Θεσσαλονίκης-Καταγγελίες για την μητρόπολη Κασσανδρείας

Την ώρα που ήδη έχουν εκπονηθεί «άγια» project, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών από το Κατάρ για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μεσούσης κρίσης, με τους πιστούς να προσπαθούν να βρουν ένα απάγκιο στους κόλπους της Εκκλησίας, μία περίεργη ομερτά διακρίνει τους... ιερατικούς κύκλους της Μητρόπολης Κασσανδρείας Χαλκιδικής.
Από το 2010 οι ψίθυροι των πιστών έχουν γίνει κραυγές για τη διαχείριση του εκκλησιαστικού χρήματος και το μηδενικό έργο της ενορίας που υπάγεται στον Τρίλοφο.

Τις υποψίες των κατοίκων του Τριλόφου Θεσσαλονίκης έρχονται να ενισχύσουν η απώλεια -εν μία νυκτί- των χρυσών ταμάτων από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Τριλόφου, η χρήση ψεύτικων λειψάνων του Αγίου, τα οποία μάλιστα περιφέρονταν ως γνήσια, παραπλανώντας τους πιστούς, αλλά και τα έργα και ημέραι του προϊσταμένου της ενορίας στον Τρίλοφο.

Για την ιστορία, υπεύθυνος του ιερού ναού ήταν ο πατέρας Χρήστος Μήτσιος, ο οποίος στις 26/5/2010 αντικαθίσταται από τον πατέρα Α. Γαλανίδη, προσωπική επιλογή του μητροπολίτη Κασσανδρείας, Νικόδημου.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Τριλόφου

Σύμφωνα με την αναφορά του προηγούμενου εφημέριου του ναού, πατέρα Μήτσιου, γνωστού για το φίλαθλον πνεύμα, πάνω στην εικόνα της Παναγιάς υπήρχαν 98 χρυσές λίρες παλαιάς και νέας κοπής, 38 μικρά φλουριά, 128 δακτυλίδια, 5 χρυσά περιδέραια, 5 κολιέ, 10 βραχιόλια, 1 μάτι, 3 μενταγιόν, 6 κοκοράκια και δύο χρυσά ρολόγια, ένα εξ αυτών συλλεκτικό κομμάτι από ελβετική τράπεζα. Πρόκειται για τάματα μέσα από τις καρδιές εκατοντάδων πιστών που τα αφιέρωναν είτε σε στιγμές χαράς είτε σε στιγμές μεγάλου πόνου.

Ακούστε τι καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής:

Δείτε την εικόνα πριν από το... ριφιφί



Γιατί τα αναφέρουμε; Διότι όλα αυτά «έκαναν φτερά» μέσα σε μία νύχτα, παρότι υπάρχει προστατευτικό άθραυστο τζάμι και υπάρχει ειδοποίηση, μέσω συναγερμού, εταιρείας security για οποιοδήποτε συμβάν. Τι μεσολάβησε όμως; Μέχρι την 1η Αυγούστου του 2010 όλα τα τάματα είναι πάνω στην εικόνα.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, αφαιρέθηκαν για να μεταφερθεί η εικόνα στον ιερό ναό Κοιμήσεως, με επιστροφή την 16ην του ίδιου μήνα. Τελικά, τα τάματα ουδέποτε κρεμάστηκαν ξανά…

Δείτε την αδειανή εικόνα



Δεκάδες πιστοί ρωτούσαν επανειλημμένως τον νυν προϊστάμενο για το πού βρίσκονται τα μεγάλης αξίας τάματα, παίρνοντας την ίδια απάντηση: «Φυλάσσονται σε καλό μέρος εις γνώσιν της Μητρόπολης», σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες. Τελικά, έπειτα από περίπου οκτώ μήνες, τον Μάρτιο του 2011, κατετέθη μήνυση κατ’ αγνώστων για τα χαμένα (;) τάματα στο Α.Τ. Επανωμής Θεσσαλονίκης.
Πολλά ερωτήματα εγείρονται επίσης και για την ασφάλεια της μεταφοράς εικόνων για ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να συντηρηθούν. Επίσης, βάσει των καταγγελιών, δεν υπάρχει σύμβαση για την καλλιέργεια των χωραφιών, ιδιοκτησίας του ιερού ναού. Κι όλα αυτά εν καιρώ κρίσης, αλλά απ’ό,τι φαίνεται και από το πρακτικό εκκλησιαστικού συμβουλίου υπ’ αριθμ. 08/28-03-2011 επιβλήθηκε «ιερό χαράτσι» για κάθε γάμο και βάφτιση, 150 και 120 ευρώ αντίστοιχα.
Παράλληλα, υπήρχαν μαρτυρίες στις 19 Μαΐου του 2010 για εκσκαφή γύρω και μέσα από το εκκλησάκι για την ανεύρεση κειμηλίων και θησαυρού, με τους επίδοξους «Indiana Jones» να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν άδεια, δίχως ωστόσο να την επιδείξουν.
Περιφορά μαϊμού λειψάνων
Κυριακή 1η Μαΐου του 2011. Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου. Επάνω σε ένα τραπεζάκι τοποθετήθηκε μία μεταλλική λειψανοθήκη. Την ίδια ημέρα, ο προϊστάμενος του ναού είπε στο κήρυγμά του ότι πρόκειται για τα λείψανα του Αγ. Αθανασίου. Βάσει των καταγγελιών, υπάρχουν πολλές υποψίες για τη μη αυθεντικότητα των λειψάνων. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1) Από πού ήρθαν τα λείψανα;
2) Ποιος ιερέας τα συνόδεψε;
3) Υπάρχει έγκριση από τη Μητρόπολη;
4) Υπάρχει έγγραφο κατοχής, άδεια από την ιερή επιστασία;
5) Δεν θα έπρεπε να γίνει επίσημη υποδοχή χοροστατούντος του μητροπολίτη;
Δυστυχώς, τέτοιες ημέρες, δύσκολες για όλον τον κόσμο, η Εκκλησία οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πιστών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία στους κόλπους της, θα πρέπει οι ιερείς να επιτελούν το θεάρεστο έργο, απαλλαγμένοι από μπίζνες, και να απομακρύνονται οι ένοχοι!
Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας γνωρίζει αλλά κωφεύει...
Ήμαρτον!
zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: