Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης από Ρεν και Σόιμπλε

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης από την Ελλάδα άναψαν τις τελευταίες ώρες  ο αρμόδιος για τις  Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις  Επίτροπος της Ε.Ε.  Όλι Ρεν και ο υπουργός Οικονομικών της  Γερμανία  Β. Σόιμπλε.
 Αν και τυπικά παρέπεμψαν στην απόφαση των 16 συναδέλφων του κ. Βενιζέλου...
υπουργών, κατά την αυριανή συνεδρίαση, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα πλέον, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι μετά την επιστολή Σαμαρά οι λόγοι που προκάλεσαν την εμπλοκή  εξέλειπαν. Την αυριανή συνεδρίαση του  Eurogroup,  ο ευρωπαίος επίτροπος την χαρακτήρισε από την πλευρά του  «σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης».

Ο κ. Ρεν, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες  με  Έλληνες περιφερειάρχες,  υποστήριξε ότι έχει λάβει «συστημική διάσταση»  πλέον η  κρίση, την οποία  χαρακτήρισε «μεταδοτικό φαινόμενο».

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμα ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά επεκτάθηκε, ενώ άσκησε κριτική  στη χώρα μας ότι «ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της». Χαρακτήρισε πάντως  σημαντική την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητάς της ελληνικής οικονομίας. Απαραίτητη, αλλά όχι και επαρκή δήλωσε ότι είναι και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, όπως  και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα  μείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο,  κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τάχιστα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όπως επίσης τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, ενώ την κάλεσε να προωθήσει και τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Για το Μνημόνιο παραδέχθηκε ότι απέτυχε,  αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόσθηκε σωστά και όχι γιατί ήταν λανθασμένο το περιεχόμενό του. Σε μια ακόμη αιχμή του προς τη χώρα μας και το ΥΠΟΙΚ, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι προσφέρθηκε να βοηθήσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά ακόμη περιμένει ανταπόκριση!     
 star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: