Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Ναι" από Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά

Η καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα οδεύει, πιθανότατα, προς απεμπλοκή, καθώς το Βερολίνο αποδέχεται την επιστολή Σαμαρά προς την Τρόικα ως "έγγραφη δέσμευση" για την τήρηση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.
Θετικά σχόλια για την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με την επιστολή του προς τους αξιωματούχους της Τρόικας εκφράστηκαν και από... τις Βρυξέλλες. Κορυφαίες πηγές από την Κομισιόν, μιλώντας στο protothema.gr κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη.


Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στο protothema.gr αρμόδια πηγή του υπ. Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, πάντως, θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, "η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εκλαμβάνεται ως έγγραφη δέσμευση για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί στην Σύνοδο Κορυφής, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Αθήνα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρωθπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη"


H ίδια πηγή εξέφραζε και την ικανοποίηση της καγκελαρίας, εκτιμώντας ότι πλέον ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Πρόσθετε δε χαρακτηριστικά ότι "στην περίπτωση της Ελλάδας σφάλαμε. Παρόλο που συμμετείχαν στο εγχείρημα κορυφαίοι οικονομολόγοι από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, το πρώτο μας λάθος ήταν ότι έπρεπε εξαρχής να δοθεί μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το δεύτερο έγκειται στο ότι εξαρχής έπρεπε να γίνει μεγάλο haircut του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα"


Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς την Τρόικα
(διαβάστε εδώ αναλυτικά), η οποία επιβεβαίωνε και το σχετικό ρεπορτάζ που είχε από το μεσημέρι (δείτε εδώ) αναρτήσει το protothema.gr

H Συγγρού εξαρχής είχε εκτιμήσει ότι η επιστολή θα γινόταν δεκτή, ενώ από χτες το protothema.gr είχε προαναγγείλει
(διαβάστε εδώ) ότι ζυμωνόταν λύση στο θέμα των υπογραφών.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: