Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων...

Βαθιά ανάσα στους δημοσίους υπαλλήλους που, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αγωνιούν για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι οφειλές τους ρυθμίζονται με τρόπο ευνοϊκό. Σε περιπτώσεις που... απαιτείται, λαμβάνονται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση και το συνολικό εισόδημα του δανειολήπτη.
"Πάγωμα" των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.
Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.

Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε πως:
Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη να μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλλει το μισό της δόσης του δανείου.
Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή (δηλαδή για τα 5 χρόνια) υπάρχει πρόβλεψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης να μην "αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης", αλλά να καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου.
Στην περίπτωση που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση ο δανειολήπτης εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατόν (με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών) να "παγώσει" η εξυπηρέτηση του δανείου μέχρι 2 χρόνια.
Ο δανειολήπτης (δημόσιος υπάλληλος) που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης μπορεί να μην πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη. Ομως μόλις εισπράξει τη σύνταξη του θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας), διαφορετικά το ΤΠΔ ζητά να "μην αποδεσμεύεται το εφάπαξ".

Οριο ηλικίας
Παρατείνεται το όριο ηλικίας στη λήξη της επιμήκυνσης για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια στο 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη, ώστε να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων.

Ας σημειωθεί ότι τα παραπάνω τίθενται άμεσα σε ισχύ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Μάλιστα ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτημάτων προς το ΤΠΔ παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι ότι με προηγούμενες αποφάσεις του το ΤΠΔ έχει σε ισχύ προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που είναι μέχρι 10 χρόνια στα στεγαστικά δάνεια (με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 40 χρόνια), μέχρι 10 χρόνια στα ενυπόθηκα επισκευαστικά με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 26 χρόνια και κατά 5 χρόνια τη διάρκεια αποπληρωμής στα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια.

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Ράπανος
Είσπραξη δόσης από τη μισθοδοσία και διετής περίοδος χάριτος

Ρυθμίσεις για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών και από τις τράπεζες, ενώ χθες στη Βουλή ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τον τραπεζικό τομέα στα 60 δισ. ευρώ (από 30 δισ. ευρώ), διότι όπως είπε "το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι εγγυοδοτημένο με απέραντη ρευστότητα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο ζήτησε ρυθμίσεις στη "λογική" του ΤΠΔ και από τις εμπορικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο κ. Ράπανος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απάντησε πως οι τράπεζες έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους. Ωστόσο συζητούνται τα εξής σενάρια: Διετής περίοδος χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων. Να επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής μέχρι το 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη.

Και ακόμα εξετάζεται η είσπραξη της δόσης από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου μέσω πάγιας εντολής (με τη συναίνεσή του). Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζονται στις 200.000 τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στις τράπεζες (εκτός από τα δάνεια του ΤΠΔ). Αναφέρουμε ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών αφορούν:

Αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά, για τους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.
Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών. Η διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι και 12 χρόνια, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη.
Ρύθμιση οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις (μέχρι 24 δόσεις).
Ρύθμιση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια.
Προγράμματα ρυθμίσεων για στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος 6 ή 12 μηνών, ή με πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ενός έτους.
Προγράμματα που απευθύνονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους του Δημοσίου και παρέχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας, ή προσφέρουν περίοδο χάριτος ή πληρωμής μόνο τόκων.

Οι διευκολύνσεις που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

1. "Πάγωμα" δόσεων για μία διετία

2. Καταβολή μισής δόσης για 5 χρόνια

3. Αναστολή πληρωμής δόσεων για τους υπό συνταξιοδότηση

4. Στα 85 έτη το όριο των δανειοληπτών

5. Επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια

Εφη Καραγεώργου
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: