Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αγωνία ξενοδόχων για την THOMAS COOK...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής την περιπέτεια που περνά ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook, από τους μεγαλύτερους σε διεθνή κλίμακα, συνεπεία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στα ...
ανεξόφλητα υπόλοιπα που έχουν λαμβάνειν οι τοπικοί συνεργάτες του βρετανικού tour operator για τη συνεργασία τους το 2011, όσο, κυρίως, για τα συμβόλαια του επόμενου έτους και αν τελικά θα εκπληρωθούν. «Υπάρχουν περίπου 70 ξενοδοχεία, σε ένα σύνολο 250 συγκροτημάτων σε όλο το νομό Χαλκιδικής, τα οποία έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια με την Thomas Cook για το 2012 κι αν συμβεί κάτι ανεπιθύμητο η ζημία θα είναι μεγάλη», τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γ. Τάσιος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός μεταφέρει, κάθε χρόνο στη Χαλκιδική περί τις 70.000 ξένους τουρίστες, όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από τη Γερμανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. «Εάν λάβουμε υπόψη ότι σε ετήσια βάση τα θέρετρα του νομού δέχονται συνολικά περίπου 350 - 400 χιλ. ξένους τουρίστες, μπορείτε να αντιληφθείτε τη σημασία που διαδραματίζουν οι 70.000 αφίξεις μέσω της Thomas Cook», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Eξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Thomas Cook θα βρει λύση, καθώς «η ιστορία των 170 ετών και το μέγεθός του προϊδεάζουν ότι δύσκολα θα καταρρεύσει». Για την τύχη που θα έχουν τα υπόλοιπα του 2011 ο κ. Τάσιος απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά άφησε να εννοηθεί πως τα ποσά που οφείλονται δεν είναι τέτοια, ώστε να κλονίσουν τους συνεργάτες της Thomas Cook, αρκεί να μην κινδυνεύσουν τα συμβόλαια του 2012. Οσον αφορά γενικότερα στη σεζόν που κλείνει, ο επικεφαλής της Ενωσης Ξενοδόχων της Χαλκιδικής κάνοντας έναν απολογισμό εκτίμησε ότι «οι διανυκτερεύσεις σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 5%-7%, ενώ ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της μείωσης τιμών στα ξενοδοχεία και της υποχώρησης της συμμετοχής των Ελλήνων κατά 15% - 20% στις διανυκτερεύσεις».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Ρέτσος επισημαίνει ότι «ο όμιλος Thomas Cook προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας. Αλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές σε πρόβλημα ρευστότητας αναφέρονται παρά σε κάτι σοβαρότερο μέχρι αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία δεν είναι ζημιογόνος με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, όμως τα προβλήματα ρευστότητας, την τελευταία τριετία «κτυπάνε» ακόμη και πολύ μεγάλες εταιρείες. Συστήνουμε ψυχραιμία».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: