Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ενιαίο συντελεστή φορολόγησης και ΦΠΑ 15% ζήτησε το επιμελητηριο



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και λαμβάνοντας υπόψη σας την βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της ριζικής ανατροπής του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και σταθερού πλαισίου φορολογίας, ενός συστήματος που θα στηρίζεται στην καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή.
Στην χώρα μας δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, υποβάλλονται προτάσεις και...
γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις για βελτιώσεις του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, που τελικά ως αποτέλεσμα έχουν να ενισχύουν περισσότερο το ήδη πολύπλοκο και ασταθές ισχύον φορολογικό καθεστώς.
Εκτιμούμαι ότι ο ενδεδειγμένος ενιαίος συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων και προϊόντων πρέπει να προσδιοριστεί στο ποσοστό του 15%. Ο συντελεστής αυτός θα αφορά τόσο τα διανεμόμενα όσα και τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, καθώς και έναν μοναδικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.
Ωστόσο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, απαιτείται να υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι οι συντελεστές θα παραμείνουν σταθεροί τουλάχιστον για μια πενταετία, δεδομένου ότι το ασαφές και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, λειτουργεί σε κάθε περίπτωση ανασταλτικά για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε Έλληνας επιχειρηματίας ή πολίτης θα μπορεί να υπολογίσει το φόρο που του αναλογεί, ανατρέχοντας σε έναν απλοποιημένο φορολογικό οδηγό, αντί του σημερινού, που έχει έκταση περί των 70 σελίδων και επικαιροποιείται σε τέτοια συχνότητα, όπου ακόμα και οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί δε μπορούν πλέον να είναι ενήμεροι στο βαθμό που πρέπει.
Η καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος θα μπορούσε να συμβάλλει :
  • στην δραστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ παράλληλα να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ Κράτους & επιχειρηματιών και Κράτους & Επενδυτών, καθώς και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας,
  • στην αποτροπή της φοροδιαφυγής από πλευρά των επιχειρήσεων,
  • στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 15% για ένα μεγάλο πλήθος αγαθών,
  • στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και συνεπώς στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.


Κύριε Υπουργέ,


Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την ελληνική επιχειρηματικότητα ευελπιστούμε οι προτάσεις μας να υιοθετηθούν και να ενταχθούν στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Με τις προτάσεις αυτές θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Κράτους και πολιτών.




Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΓΚΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: