Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων αποφέρει όφελος 92%

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος Ηλεκτρονικός διαγωνισμός στα νοσοκομεία για την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Η αρχική Ηλεκτρονική δημοπρασία (e-auction) που πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας αφορά την προμήθεια 13 δραστικών ουσιών προϋπολογισμού 95.693.160 ευρώ, για τις ανάγκες όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την προμήθεια αντιβιοτικού ήταν 5,2 εκατ. ευρώ και τελικά «έκλεισε» στις 420.000 ευρώ, δηλαδή η μείωση έφτασε το 92%. Πρόκειται για τον δεύτερο αντίστοιχο ηλεκτρονικό διαγωνισμό στα νοσοκομεία που στηρίζεται όχι στις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων αλλά στις δραστικές τους ουσίες. Ο προηγούμενος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο απέφερε όφελος για το δημόσιο της τάξεως του ....85%.
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σχετικά :
«Είναι εκκωφαντική η διαφορά του 92%. Από 5,2 εκατ. ευρώ να αγοράζουμε με 420.000 ευρώ ίδια ποσότητα. Και έτυχε στην προκείμενη περίπτωση η δραστική ουσία αυτή να είναι γενόσημο. Δηλαδή επιτυγχάνεται και ο άλλος μας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός - δεν είναι μόνο ελληνικός - της προώθησης των γενοσήμων.»
Ο κ. Λοβέρδος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία που επελέγη είναι ελληνική: «Γιατί μας έλεγαν ότι τον Ιούλιο η ηλεκτρονική δημοπρασία εκείνη είχε καταλήξει σε εταιρεία που δεν ήταν ελληνική κι ότι αυτό θα κατέληγε συνολικά στην αποβολή των ελληνικών εταιριών από το παιχνίδι. Λάθος ήταν εκείνο και το είχαμε πει αμέσως, ότι κάνετε λάθος.
Και ήρθε η σημερινή μέρα να αποδείξει ότι και εκεί δεν είχαν δίκιο. Και μας έλεγαν, 'μην χαίρεστε ότι κατεβάσατε τις τιμές. Κατ’ ουσίαν κλείνετε τις ελληνικές βιομηχανίες. Γίνεται
dumping. Θα καταλήξουν μόνο σε πολυεθνικές, οι οποίες στο τέλος θα ανεβάσουν τις τιμές'.
Τους λέγαμε, ότι δεν έχετε καθόλου δίκιο, μας το αποδεικνύει και η σημερινή μέρα. Θεωρώ σημαδιακή τη μέρα αυτή, αν θυμάστε η μείωση του καλοκαιριού στην πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία, που έκανε ποτέ το ελληνικό δημόσιο ήταν της τάξης του 85% και σήμερα πετύχαμε 92%.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: