Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανακοινώνει και επισήμως υποψηφιότητα ο Ευ. Βενιζέλος

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ χθες την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας.
  Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να παραιτηθεί άμεσα από...
τα καθήκοντά του, διαμηνύοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στις 9-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, προκειμένου να καταθέσει την πρότασή του για την «αλλαγή σελίδας» στο ΠΑΣΟΚ και τη «νέα πορεία προς το λαό». Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά μέτωπα η πλευρά Βενιζέλου προς το παρόν επιλέγει χαμηλούς τόνους και προκρίνει τη συνεννόηση και την ευγενή άμιλλα από την ένταση και τις άγονες αντιπαραθέσεις. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των συγκρούσεων», τονίζουν στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «η υποψηφιότητα Παπουτσή δεν είναι εχθρική αλλά φιλική και συνάδει με τη δημοκρατική παράδοση του ΠΑΣΟΚ». Έτσι απαντούν εμμέσως πλην σαφώς στο κλίμα όξυνσης που κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν επικαλούμενοι την εξ αγχιστείας συγγενική σχέση του Χρήστου Παπουτσή με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, «ενημερώνεται» και για το μέτωπο των «διαγραμμένων» και των «εκτοπισμένων» από τα ψηφοδέλτια του κόμματος βουλευτών, και προτίθεται μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί τρόπος εκτόνωσης των τριβών. «Δεν είναι καιρός για αφαιρέσεις αλλά για προσθέσεις», τόνισε χθες συνεργάτης του κ. Βενιζέλου στη «Μ». Σε ό,τι αφορά τη «μάχη» της συλλογής υπογραφών για υποστήριξη της υποψηφιότητας Βενιζέλου, βουλευτές που έχουν πρωτοστατήσει στη συγκέντρωσή τους (Κωνσταντινόπουλος, Αντωνίου, Καρτάλης, Σαλαγιάννης κ.ά.) φέρεται να αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 100 βουλευτές που συντάσσονται με την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και πολλά κυβερνητικά στελέχη όπως: Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Ρέππας, Κουτρουμάνης, Παπαϊωάννου, Οικονόμου, Σηφουνάκης, Μπόλαρης, Μωραΐτης, Γεννηματά, Σαχινίδης, Μαγκριώτης, Δριβελέγκας, Νικητιάδης, Πεταλωτής, Ξυνίδης, Σπηλιόπουλος, Χριστοφιλοπούλου, Μανιάτης αλλά και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Χθες πάντως μία σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία ενίσχυσης της συνοχής και της συσπείρωσης του κόμματος. «Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει ενωτικά σε εκλογές. Θεωρώ ότι στο ΠΑΣΟΚ χωράνε απόψεις και εκφράσεις», σχολίασε ο Γιώργος Πεταλωτής, που ζήτησε την επιστροφή των διαγραμμένων, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου σχολίασε ότι «οι δύο υποψηφιότητες είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ». Ανάλογα και η Κ. Μπατζελή εκτίμησε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου προέδρου, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η εγκυρότητα της διαδικασίας αυτής».


Αιχμές Παπουτσή εναντίον δικαστών

Από την πλευρά του πάντως χθες ο κ. Παπουτσής κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέφυγε να εμπλακεί αμέσως στην αντιπαλότητα που φέρεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο υποψηφίων. Φρόντισε δε να τονίσει την προσήλωσή του στις δημοκρατικές παραδόσεις σημειώνοντας ότι «οι πολιτικοί αγώνες πρέπει να γίνονται με όπλο τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις». Μιλώντας για τη θητεία του στο υπουργείο, αφού σχολίασε και πως ο ίδιος προσωπικά δεν επεδίωξε «ποτέ τη νέκρωση των κοινωνικών αγώνων» και πως «η δημοκρατική διακυβέρνηση στηρίζεται στη συνεννόηση και όχι στη βίαιη επιβολή της κρατικής βούλησης», άφησε αιχμές κατά δικαστών λέγοντας ότι δεν «εκμεταλλεύονται» το έργο που γίνεται από την αστυνομία.

Η πλατφόρμα Τζουμάκα
Πλατφόρμα θέσεων για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της επισημοποίησης της πρόθεσής του να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε χθες και ο Στέφανος Τζουμάκας. «Η υποψηφιότητά μου επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα ηγεσία με συλλογικότητα» υπογραμμίζει, αφήνοντας αιχμές κατά του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Όπως τονίζει, «η υποψηφιότητά μου δεν υπακούει σε προσωποκεντρικές προσεγγίσεις υποψηφίων ‘αρχηγών’ με κορόνες και ρητορικές χωρίς ουσία, ούτε σε ομάδες χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο η υποψηφιότητά μου είναι απέναντι στον έλεγχο προσώπων από χορηγούς και διαπλοκές».
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: