Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Στο δρόμο που χάραξε ο Σίμος...

Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών η εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2012, στα οποία επέρχονται σημαντικές μειώσεις για το 80% και πλέον των κατοίκων του νέου διευρυμένου δήμου, γεγονός που εξέπληξε ευχάριστα τόσο τους πολίτες όσο και τα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με ...την εισήγηση της διοίκησης, η οποία ψηφίστηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σχεδόν από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων (μειοψήφησαν μόνο δυο από τους συμβούλους της ΛΑ.ΣΥ.), η μείωση στα τέλη καθαριότητας φθάνει μέχρι και στο 12%. Έτσι, με την ενοποίηση των τελών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου, τα τέλη καθαριότητας διαμορφώνονται στο 1,60 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και στα 3,80 €/τ.μ. για τα καταστήματα και τους επαγγελματικούς χώρους, ενώ για τα μεγάλα καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, κλπ. άνω των 300 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 7,60 ευρώ/τ.μ.. Η απόφαση περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία καθώς ισχύει μείωση 50%.
Σχετικά με τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, σημαντική μείωση επέρχεται για τους στεγασμένους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους, με τα τέλη φωτισμού να διαμορφώνονται από 0,80 €/τ.μ. στα 0,50 €/τ.μ. (μείωση 37,50%).
Ως σημαντικές εκτιμώνται και οι αλλαγές στο καθεστώς των τελών κοινοχρήστων χώρων προς όφελος των επαγγελματιών, αφού κεντρικοί οδικοί άξονες μεταφέρονται στην κατηγορία της Β΄ Ζώνης με το τέλος να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Α΄ Ζώνη επήλθε μείωση 30% (50€/τ.μ. από 65 €/τ.μ.).
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, η πρόταση της διοίκησης είναι «αποτέλεσμα επίπονης και πολύμηνης προσπάθειας σε βαθμό που απέκτησε χαρακτηριστικά γρίφου». «Μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, έπρεπε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε η αναγκαία ενοποίηση των τελών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου να είναι δίκαιη, να επιφέρει ελαφρύνσεις σε όσο μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, χωρίς ταυτόχρονα να διακινδυνεύσουμε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντίθετα, η βελτίωσή τους αποτελεί για μας το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε με κάθε τρόπο», τόνισε μεταξύ άλλων.
Να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας για την πλήρη κάλυψη των δαπανών και του λειτουργικού κόστους έκανε λόγο για αυξήσεις που κυμαίνονταν πάνω από το 30%. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοθέτη, το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών αυτών καλύπτεται 100% από τα δημοτικά τέλη, που είναι γνωστά ως Ανταποδοτικά Τέλη.

Συνδυασμένες δράσεις
Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή διευρύνει την υλοποίηση συνδυασμένων δράσεων σε όλο το δήμο, οι οποίες εφαρμόζονταν στον πρώην δήμο Συκεών, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το συνδυασμένο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• έλεγχο μεγάλων επαγγελματικών χώρων και κατοικιών (π.χ. μεζονέτες) που αποκρύπτουν το πραγματικό εμβαδόν επιφανείας και καταβάλλουν τέλη για μικρότερη επιφάνεια από ότι καταλαμβάνουν,
• έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων μέσω της ΔΕΗ για τη χρήση των επαγγελματικών χώρων που στεγάζονται σε διαμερίσματα και πληρώνουν τέλη κατοικιών αντί καταστημάτων,
• περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της ανακύκλωσης που μειώνει δραστικά το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ, και
• οικονομία κλίμακας που επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων με στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας.

«Οι υπηρεσίες μας πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους για το πραγματικό εμβαδόν που δηλώνουν μεγάλες επιχειρήσεις κι αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε ανυποχώρητοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν μπορούν να λειτουργούν λίγοι, αυθαίρετοι και παράνομοι σε βάρος των πολλών και έντιμων συμπολιτών μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κλοπή το να μη δηλώνεται το πραγματικό εμβαδόν επιφανείας. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να κλέβει τετραγωνικά μέτρα σε βάρος όλων των άλλων. Με αυτούς τους τρόπους θα αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα βελτιώσουμε την ποιότητά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Δανιηλίδης.
Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα στον Σ.ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης «μετά τη μακροχρόνια καθυστέρηση, να ολοκληρώσει επιτέλους και να θέσει σε λειτουργία τον Σ.Μ.Α. που αυτό θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των δήμων». Επίσης, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, τονίζοντας ότι «είναι προς την προστασία του περιβάλλοντος και του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και του δημοτικού προϋπολογισμού, η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των οικογενειών του δήμου στα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου μας», όπως είναι ο «μπλε κάδος, η χουμοποίηση, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μαγειρικών ελαίων, που πρώτοι εφαρμόσαμε και καταγράφουμε υψηλές επιδόσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: